Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haberman har gjort årsbilden – släpps under julmarken

Litografins vänner börjar under julmarknaden att förmedla den traditionella årsbilden. William " Bill" Haberman är årets konstnär.

”Litografins vänner” är en ideell förening i Tidaholm som tillsammans med Litografiska Akademin vill verka för att bevara, utveckla och sprida kunskap om den litografiska konsten. I över 20 år har det ingått att som medlem i föreningen årligen tilldelas ett grafiskt. 2019 har den äran fallit på konstnären tillika verkstadens mästertryckare William ”Bill” Haberman.

När samarbetet mellan "Vännerna" och den nyorganiserade föreningen "litografiska Akademin" började i mitten av 90-talet var det verkstadens egna tryckare som i tur och ordning fick göra ”Årsbilden”. Senare i 2000-talets början tilldelades Hellidens grafikskolas elever möjligheten att få göra årsbilden genom en tävling och sedan två år tillbaka har även litografiska verkstadens kollektivmedlemmar fått vara med och delta.

Motivet har alltid varit ”Tidaholm” och det kan betyda att något unikt för orten har illustrerats i bild eller att en specifik plats har fått utgöra motivet. Motivet i sig väljs alltid av den styrelsen som sitter i "Vännernas" förening och deras ansvar är att välja den bilden som bäst eller mest faller medlemmarna i smaken vilket inte alltid är en lätt uppgift. Detta år tyckte man, med tanke på Greta Thunbergs uppmärksammade engagemang för klimatfrågan, att bilden dessutom skulle spegla ”Hållbarhet”. Den som vann 2019 års tävling att få trycka sin bild i litografisk upplaga till alla Litografins vänners medlemmarna blev enligt styrelsens jury William ”Bill” Haberman.

Bill kommer ursprungligen från USA och har där fått en gedigen utbildning som grafiker på Tamarinds institut i New Mexico. Därutöver äger han en magisterexamen i ”Free art” och är den enda i Sverige som kan tillskriva sig vara en diplomerad mästertryckaren. Han valde att bosätta sig i Sverige på 90-talet efter långvariga besök i Tidaholms konstlitografiska verkstad. Vid sidan om sitt konstnärskap jobbar han idag som grafiklärare på Hellidens och Hjos folkhögskola men han är också ansvarig ”Masterprinter” på Vulcanöns konstlitografiska verkstad och den som huvudsakligen ansvarar för att rent tekniskt trycka andra konstnärers litografiska upplagor, däribland även tidigare Årsbilder.

I och med att han själv i år gjort det vinnande bidraget till årsbilden fick han i uppdrag att trycka sin egen upplaga själv. I förra veckan var den totala upplagan på 300 grafiska blad färdigtryckta, numrerade och signerade. Litografins vänners egna kassör och styrelsemedlem, Ronny Johansson, utdelade då också den prispeng på 2.000 kronor som tilldelas den som förärats att göra årets bild.

Under julmarknadens förmiddag kan medlemmarna i Litografins vänner besöka Vulcanöns konstlitografiska verkstad och få sitt exemplar av årsbilden att ta med sig hem. Om man inte kan vid detta tillfälle finns även möjligheten att senare, på eftermiddagen, komma till Litomuséet och hämta sin årsbild. Då är det pågående vernissage och utställning med konstlitografiska kollektivverkstadens egna medlemmar där mer av Bills grafiska konst också finns för beskådning.