Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 kraschade datorer vid Skaraborgs sjukhus - ”Ingen dramatik” enligt chefsläkaren

Hälften av datorerna vid Skaraborgs sjukhus är av den modell som har kraschat inom regionens sjukhus. Vid Skas rör det sig hittills om 300 kraschade datorer. – Det är ingen dramatik i detta här och nu. Det skulle kunna bli det, säger Christer Printz, chefläkare vid Skas.

Om många datorer kraschar samtidigt kan det bli mer problematiskt.

– Det är en mängdfråga, säger Christer Printz.

Under veckan har det kommit rapporter om stora problem med en viss typ av datorer på regionens sjukhus. Även Skaraborgs sjukhus har drabbats.

Den här veckan rör det sig om omkring 40 datorer som har kraschat vid Skaraborgs sjukhus: 27 stycken i tisdags, tio i onsdags och tre under torsdagen. Ytterligare datorer kan ha kraschat även nu under fredagen.

– Det här är något som rullar på, men det förefaller som att det minskar i antal, säger Christer Printz.

Skas har 4000 datorer och hälften av dessa är av den typ som har kraschat på sjukhusen inom Västra Götalandsregionen. 300 har kraschat hittills på Skaraborgs sjukhus.

Problemen finns på sjukhusen inom hela Västra Götalandsregionen och började redan efter sommaren.

– Det var många som fick bekymmer efter semestern när de startade upp en dator som stått still. Då pajade den, säger Christer Printz.

I början av den här veckan accelererade problemen, för att nu alltså möjligtvis avta något.

Inom NU-sjukvården, det vill säga sjukhusförvaltningen för Norra Älvsborgs Länssjukhus och Uddevalla sjukhus, har 900 datorer kraschat. NU-sjukvården gick upp i stabsläge, det vill säga ett särskilt beredskapsläge, i tisdags. På Sahlgrenska universitetssjukhuset har 1500 hårddiskar kraschat.

Alla datorer av den typ som nu kraschar ska få hårddiskarna utbytta. Det sker successivt. Det rör sig om totalt 17 000 hårddiskar.

– Det är ganska mycket arbete och kommer inte att vara färdigt förrän första kvartalet nästa år.

Under fredagen hölls ett möte med samtliga sjukhusförvaltningar, vilket bland annat handlade om hur de nya hårddiskarna ska fördelas mellan de olika sjukhusen i regionen. Det kommer att finnas beredskap under helgen för att hantera datorer som kraschar på sjukhusen.

Det oklart vad krascherna beror på.

– Vad som gör det vet vi inte. Att det har accelererat är lite märkligt. Det kan vara uppdateringar som har gjort det värre, säger Christer Printz.

Det skulle kunna handla om en mjukvara som av någon anledning inte går ihop med hårdvaran.

Problemen med kraschade datorer ska inte påverka patienterna på sjukhusen.

– Det är ett handhavandeproblem förstås om en dator pajar i pågående verksamhet. Om det krävs så flyttar vi om datorer inom verksamheten. För kritiska system använder vi ofta andra datorer som är mer kraftfulla, säger Christer Printz.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Inte mig veterligen, säger Christer Printz.

Kan det bli aktuellt att gå upp i stabsläge på Skas?

– Det är inga andra än NU-sjukvården som har för avsikt att göra det, säger Christer Printz.

Det är i samband med att de aktuella datorerna har varit avstängda och sedan startats igen som krascherna inträffat.

– På samtliga datorer med Windows 10 kommer det upp en banner nu som rekommenderar att man inte ska stänga av sin dator, säger Christer Printz.