För första gången arrangerades i Skövde en mässa som inriktade sig på att minska den psykiska ohälsan bland ungdomar. I Nyeports lokaler kunde besökarna prova hälsoshots, meditera med Gong eller prata med psykologer.

– Den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar för varje år, här försöker vi visa vad man kan göra för att undvika problem, säger kurator Fredrik Green på Gymnasium Skövde.

– En stor anledning till psykiska problem är den stress som många upplever. Man ska se bra ut, ha bra betyg och många gillare på sociala medier.

Under mässan kunde eleverna besöka en rad 15-tal utställare, bland andra Volvos hälsocoacher, Ungdomsmottagningen, Actic, Älska Billingen, STC och #MissLyckad.

– Det är extra roligt att vi kan genomföra detta i samarbete med Gymnasium Skövde och de privata gymnasieskolorna. Och vi har faktiskt fått så många intresserade utställare att vi blev tvungna att säga nej till några på grund av platsbrist.

Mässan har planerat sedan en tid och har som röd tråd sömn, kost och motion.

– I grund och botten handlar det om att förebygga stress, säger Fredrik Green.

Mässan riktade sig till samtliga gymnasieskolor i Skövde och var ett obligatoriskt inslag i skoldagen för de 1200 eleverna i årskurs ett.

I samspråk med kuratorerna Olivia Rahm och Anna Rönnkvist hittar vi fyra tjejer från Västerhöjds Naturvetarprogram.

– Visst är vi stressade, men det är bara naturligt när man går Natur. Det är mycket pluggande, säger Tuva Rutberg, Nora Grönlund, Channa Rwanamara och Nathalie Kucharski.

Vad gör ni åt det då?

– Vi sover mycket, hänger med kompisar, mediterar och tränar. Sen gäller det att vara strukturerad i sina studier också, säger kvartetten innan de går vidare på mässan.

I ett avskilt rum kan eleverna under ledning av Tony Fredriksson prova på meditation med Gong, en metod som ingår i Kundaliniyoga. Med hjälp av en stor gonggong framkallar Tony ljud och vibrationer för ett 30-tal på golvet liggande elever.

– Det pirrade i hela kroppen, berättar Hugo Stuivers som går Naturvetenskaplig på Västerhöjd, efter avslutad Gong.

– Jag är normalt ganska avslappnad, men det här var verkligen en skön upplevelse.