PFAS, högfluorerande ämnen, har använts i ett stort antal produkter sedan 1950-talet, bland annat i brandsläckningsskum. Höga halter från sådant skum finns bland annat i närheten av civila och militära brandövningsplatser, som. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och anrikas i näringskedjan. Hos försöksdjur har man kunnat se att levern, blodfetterna, sköldkörtelhormon och immunförsvaret påverkas av PFAS, enligt regeringens pressmeddelande.

– Vi har ett stort ansvar att se till att städa upp föroreningar och hindra nya gifter från att komma ut, så att de inte drabbar våra barn, säger Isabella Lövin.

Försvarsmakten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för områden som har förorenats av FAS, senast den 1 juni 2020. Om lite mer än ett år, senast den 22 februari, ska Försvarsmakten redovisa både vidtagna och planerade åtgärder.

I somras stoppade regeringen dräneringsarbetet på Karlsborgs flygplats, på grund av förekomsten av PFAS i området. Detta uppdrag är dock ingen direkt följd av det stoppet.

– Försvarsmakten ska ta ett helhetsgrepp om detta, säger Anna Söderström, pressekreterare hos Isabella Lövin.