Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns fästingar med TBE - ny karta över riskområden

Rekordmånga har smittats av den farliga fästingburna sjukdomen TBE de senaste två åren. Nu släpps en ny karta över riskområden. – Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

Smittskydd Västra Götaland går nu ut med en uppdaterad karta över nya riskområden för TBE, den fästingburna virussjukdomen, och rekommenderar alla som bor och vistas i dessa områden att vaccinera sig.

I ett pressmeddelande framhålls att det skett en stor ökning av antalet personer som smittats av TBE i Västra Götaland. Både 2017 och 2018 var rekordår, med 61 fall per år. Det senare året trots långvarig värme och torka. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar vaccination till permanent- och sommarboende samt andra som vistas i naturen i de utsatta områdena.

Under 2018 har nya riskområden för TBE tillkommit i Västra Götaland, enligt informationen från Smittskydd Västra Götaland: ”I Södra Älvsborg, som tidigare varit nästan TBE-fritt, har det under året rapporterats fall från kommunerna Lerum, Alingsås och Herrljunga. I Dalsland har Färgelanda kommun börjat få fall de senaste två åren. Tätorterna Lidköping, Lödöse och Tidaholm har haft fall tidigare men också nya fall 2018.

Nytt är också att smittan börjat etablera sig i utkanten av nya tätorter; norra Uddevalla, västra Trollhättan mot Göta älv och nordöstra Alingsås vid Mjörn.”

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog i pressmeddelandet, där det även ges mer information:

”TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar, och kan orsaka inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får endast lindriga besvär med feber och huvudvärk, och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel får hjärninflammation, och många av dessa får långdragna symtom. Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid innan fästingsäsongen. Om säsongen redan har börjat, är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november, men om temperaturen överstiger +5 °C kan de också vara aktiva på vintern.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.

Det går att minska risken för fästingbett, till exempel genom att bära täckande kläder när man vistas i områden där fästingar finns.”

Mer information: Läs på 1177