Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörnar sågs vid Trandansen

Nu är örndagar vid Trandansen tillbaka efter ett års uppehåll. Från Trandansen går det att se rovfåglar som havsörn och har man tur kan man även se kungsörn. – Vi startade utfodringen redan för några veckor sedan, säger Åke Abrahamsson, ordförande i Falbygdens Fågelklubb.

Vid en ny plattform för utfordringen av rovfåglar vid Hornborgasjön läggs trafikdödat vilt ut för att utfodra rovfåglarna i området. Det finns havsörn, kungsörn, duvhök, fjällvråk och andra arter i den 40 kvadratkilometer stora området.

Vanligast är havsörn. Rekordet är 54 havsörnar som setts på en och samma dag.

– Vi såg faktiskt en kungsörn igår, de är inte lika vanliga, säger Åke Abrahamsson och förklarar att kungsörn är mer en jägare och jagar hellre levande byte. Havsörnen är som gamen och äter gärna döda djur.

Kunniga fågelguider med tubkikare finns på plats fem helger i rad, från gryning till skymning.

– Örndagarna avslutas första söndagen i februari, men utfodringen pågår till 1 mars. Då är det dags för tranorna, säger Åke Abrahamsson.

Örndagar har arrangerats i många år och lockar ett par tusen besökare vintertid till Trandansen.

– Det är synd att det står tomt och oanvänt under vintern. Det finns många som är intresserade att även se rovfåglar, menar Åke

Falbygdens Fågelklubb står bakom tillsammans med Örn 72 och länsstyrelsen.

Tidiga observationer

Tillresta med tubkikare och med långa teleobjektiv objektiv hoppades få se de ståtliga rovfåglarna och redan vid niotiden på lördagsmorgonen gjordes de första observationerna inifrån informationscentralen. Guiden Erik Tornberger pekade ut en havsörn som satt på isen flera hundra meter bort. Det dröjde inte länge innan även Åke Abrahamsson hade en i sikte i ett träd cirka två kilometer från Trandansen.

– Det känns tryggt att havsörnen har räddats, vilket skett på konstgjord väg, men kungsörnen är fortfarande i behov av stöd. Men man ska komma ihåg att det finns oändligt mycket miljögifter i naturen och det är omöjligt att veta vad det får för långsiktiga konsekvenser.

Åke menar också på att tågtrafiken är ett hot för rovfågeln.

– Särskilt norrut där det finns mycket dött vilt längs rälsen som körts på av tåg. Rovfåglarna äter av de döda djuren och de äter sig så proppmätta att de ibland inte hinner flyga undan för ett tåg.

Hornborgasjön är däremot en fredad plats. De som befann sig vid Trandansen på lördagsförmiddagen fick en härlig upplevelse.