Bert Karlsson, entreprenör

På julafton är jag med mina fem barnbarn i Skara. Det blir julmat och julklappsutdelning, men tomte är jag inte. Den anlitar vi. Sedan åker vi till Teneriffa.

Foto Marianne Carlsson

Marianne Blank, årets företagare i Skara

– Jag firar jul med min familj, barn och nära och kära hemma hos mig. Det brukar vara väldigt juligt, jag går all in. Det är enligt tradition och vissa rätter ska finnas på bordet. Framför allt min specialgjorda rödbetssallad och ris à la Malta är också väldigt gott.

Foto RickardL Eriksson

Johanna Toftby, författare

Jag älskar julen och att julpynta och göra mysigt. Jag firar med familjen. Vi samlas oftast hos mig, vi brukar vara över 20 personer. Vi brukar ha knytis så alla tar med sig någonting men jag tycker det viktigaste på julbordet är min mammas fantastiska stuvade grönkål. Den är underbart god. Jag brukar göra mycket julgodis.

Jag försöker tänka på de som inte har en så bra jul. Även om jag älskar julen är det sorgligt att det finns många människor som har en tuff jul. På julen är det påtagligt när man är ensam Jag försöker göra vad jag kan med välgörenhet, till exempel samlar jag julklappar med julklappsvagnen i Göteborg.

Jag bloggar även på julafton. Det brukar vara många ensamma människor som hör av sig och genom bloggen får de känna gemenskap, glädje och sällskap.

Ida Lindström, äventyrare

Jag börjar med att vila upp skallen efter en hektisk höst med massor av dykning i Egypten, därefter åker jag hem till min familj och vänner i Norrland och firar jul där. Det brukar inte vara något märkvärdigt, vi käkar god mat, umgås och spelar sällskapsspel. Julstress är ingenting för min familj.

Foto Hanna Eklöf

Anders Eriksson, enduroförare

Jag firar med familjen. På julafton är vi med svärföräldrarna som är från Kroatien, då blir det lite annan mat än man brukar äta i Sverige. Det brukar serveras en kålpudding på surkål som är fantastiskt god, jag hade klarat mig med bara den på julbordet.

På juldagen äter vi lunch med kalkon och sen firar vi med mina föräldrar. Det blir lite flängande men man får försöka hitta ett lugn någonstans ändå.

Foto Privat

Erik Ezelius, Tidaholm, riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Lördagskvällen före jul kommer jag att tillbringa på Godsmagasinet, ungdomsgården i Tidaholm. Vi ska göra det lite juligt för ungdomarna och ha det trevligt tillsammans. Julaftonen inleds alltid hemma hos någon av syskonen på morgonen. Det är en lång tradition och så hör det till att vi tittar på Mupparnas julsaga. På morgonen ska barnen även vittja sina julstrumpor och öppna paket. Lagom till Kalle Anka är vi hos mina "päron", det blir julbord och allt som hör till. På kvällen är det bara vi i familjen, barnen öppnar sina paket som ligger under granen, det blir lite TV och vi bara umgås.

Foto Milad Akbarzadeh

Ylva Cedin Jakobsson, färgstark karaktär i realityserien Bilprovningen och folkraceförare

Vi firar en fantastiskt traditionell jul med allt vad det innebär. Vi tar först en julfrukost här hemma och sedan åker hela gänget till mina föräldrar i Vinköl för firande eftermiddag och kväll. Min syster och hennes familj kommer också. Och nu kommer vi att återinföra tomten den här julen, för jag har ju blivit farmor.