Sist på vägen, hundratals meter från närmsta granne, bor Bengt Jalmselius och sambon Helén Perlheden. Här, på en udde i sjön, driver de sedan 2012 Vristulvens äventyrscenter där gästerna bjuds på naturnära upplevelser.

– Vi tar emot enskilda personer och grupper för teambuilding, svensexor, möhippor, kompisgäng och familjer som vill komma ut i naturen.

Vid vårt besök har det just fallit några centimeter snö och grå moln fyller himlen över den delvis isbelagda sjön.

– Vi har verksamhet året om, även om det så klart är mer gäster på sommarhalvåret, säger Bengt, och visar runt på tomten.

Här finns boningshuset med ett väl tilltaget uterum, som fungerar som matsal och social yta för besökarna. Närmare sjökanten finns den nybyggda relaxavdelningen med vedeldad bastu och två badtunnor.

Bild 1 av 5 Även i relaxavdelningen finns en kamin och närheten till sjön är påtaglig.

Det finns två kåtor för gäster att övernatta i och även en fyrabäddars stuga med egen toalett och dusch.

– Från början fanns här bara en sommarstuga, som byggdes på 60-talet. På den tiden fick man ta hit byggmaterialet över isen på vintern eller med båt. Här var väglöst till 2006, berättar Bengt.

För att råda bot på detta byggde han en 100 meter lång bro av telefonstolpar över mossen som skiljer udden från fastlandet.

– Det gick åt totalt 400 stolpar. Med hjälp av en grävmaskin slog vi ner de stående stolparna till mellan 6 och 10 meters djup innan de nådde berget, och sedan byggde jag vägbana och staket. Det tog ett halvår, säger Bengt och betonar att hela projektet är godkänt av Länsstyrelsen.

– Mossen har högsta miljöklassningen, så det är väldigt noga att allt blir rätt.

Bild 1 av 2 Den 100 meter långa bron tog ett halvt år att bygga.

Äventyrscentret ligger i en vik i norra änden av Vristulven. Här är sedan fem år naturreservat och ett Natura 2000-område med extra hög skyddsfaktor. Det ingår också i biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle utsedd av UNESCO.

Bengt är också biosfärambassadör.

– Jag försöker alltid prata med gästerna och berätta om naturmiljön ur ekonomisk, social och ekologisk synpunkt. Kanske kan vi så ett frö hos besökarna att reflektera över det ekologiska tänket.

Gästerna kommer i de flesta fall från närområdet och kan välja på olika verksamhetspaket. Man kan bland mycket annat fiska, paddla kanot, åka på bäversafari, se kvarnstensgruvan, köra gocart, rida turridning eller skjuta lerduvor.

Många av dessa aktiviteter arrangeras tillsammans med arrangörer i grannskapet och Bengt syr ihop paket efter gästernas önskemål.

På äventyrsområdet kan man också tävla i femkamp där det finns ett 20-tal grenar att välja på. Till exempel dragkamp, precisionskastning med fiskespö, slangbelleskytte, skottkärrekörning eller yxkastning.

Man kan också vara med och laga mat över öppen eld, eller så gör man pizza i den vedeldade ugnen och tillagar viltkebab på murikkan, en jättelik stekhäll.

Bild 1 av 6 Tomten är uppbyggd med en naturstensterrass.

I all denna verksamhet bor Bengt och Helén. Hur är det att bo mitt i jobbet?

– Det går jättebra. Vi har en privat del av huset, som inte används i verksamheten. Och det är ju inte besökare här jämt, säger Helén, som har inrett de gemensamma utrymmena med naturmaterial från skog och mark.

I det stora uterummet med utsikt över sjön, sprakar det hemtrevligt från en vedkamin, på väggarna och i taket hänger olika prydnader med naturmotiv. Träbordet är rustikt och på bänkarna ligger skinnfällar samt den märkligt väl färgkoordinerade katten Ziggy, som värmer sig framför kaminen.

Har ni några planer på att utvidga verksamheten?

– Nej, det är småskaligt och ska så förbli. Vi vill hålla det på en sådan nivå, det är ju ensligheten som är själva grejen.

– Vi har den här unika platsen med alla sina möjligheter och det är fantastiskt att kunna dela med sig av den. Här kan man se naturen på ett annat sätt, säger Bengt och Helén.

Stilla och tyst. "Här på Vristulvens äventyrscenter kan man se naturen på ett annat sätt", säger Bengt Jalmselius och Helén Perlheden.

Foto Janne Andersson