Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hennes index ska rädda fler arter

Hur kan man förhindra att djur och växter dör ut, när deras miljöer förändras? Annie Jonsson har fått 4,8 miljoner kronor för att hitta svaret.

Annie Jonsson är docent i ekologi vid Högskolan i Skövde, har av Naturvårdsverket fått 4,8 miljoner kronor för projektet “Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå”. Projektet handlar om att bevara och öka naturens biologiska mångfald och ska pågå i tre år.

Biologisk mångfald innebär stor variation bland levande organismer både i vatten och på land. I dag finns flera olika hot, bland annat föroreningar, ohållbar jakt, och det största – livsmiljöer som förstörs eller förändras när vi människor exempelvis hugger ned skog eller bygger vägar.

För organismerna innebär förstörda livsmiljöer minskade resurser som mat och bostad, längre vägar för att kunna sprida sig mellan områden samt minskade genpooler. Det leder i sin tur till att arter dör ut.

Annie Jonssons projekt kommer att utveckla ett index som uppskattar områdens förmåga att bidra till biologisk mångfald. Målet är att indexet ska kunna ge bättre beslutsstöd åt politiker, myndigheter och företag för bästa användning av den mark och naturmiljöer de ansvarar för.

– Vår vision med forskningen är att genom det här verktyget kunna bidra till att vi främjar och bevarar biologisk mångfald. Eller ännu hellre, att den biologiska mångfalden ökar, säger Annie i ett pressmeddelande.

Frågor som kommer kunna analyseras genom indexet är till exempel ”Hur förändras landskapets förmåga att stödja den biologiska mångfalden om förändringar av markanvändningen sker?”, ”Vilken biotop på landskapsnivå bidrar mest till biologisk mångfald?” och ”Vilka är de viktigaste lokalerna för att upprätthålla arternas spridning?”.

Indexet behandlar information om landskapets ekologiska strukturer. Informationen handlar bland annat om var livsmiljöerna finns i landskapet, hur många olika typer det finns, hur uppdelade de är samt hur lätt det är för arter att sprida sig i de specifika landskapen.