– Många uppskattar mousserande viner vid nyår, där den traditionsenliga champagnekorken blir startskottet på det nya året, säger Henrik Fredriksson, på Systembolaget Rosenhaga.

– Numera finns det ingen anledning att avstå från detta, då de alkoholfria alternativen de senaste två åren blivit fantastiskt mycket bättre än tidigare.

Henrik är utbildad sommelier och måltidskreatör, utbildad vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, en institution under Örebro Universitet.

– Vi på Systembolaget är väldigt glada att ha så många alkoholfria alternativ på marknaden. Och det finns något för alla, rött-, vitt- och mousserande vin, cider och öl. Framförallt blir den alkoholfria ölen väldigt bra nu för tiden, och även de mousserande vinerna som passar så bra vid nyår.

– Det har blivit en trend de senaste åren att de alkoholfria produkterna blir mer kvalitativa och efterfrågade. Tydligt är att kvaliteten inte sitter i alkoholhalten, utan i karaktär och smak.

Alkoholfria viner tillverkas som vanligt, med alkohol som en naturlig del av processen, men avalkoholiseras slutligen med en rad olika tekniker.

– Kunderna är idag mycket mer hälsomedvetna. Där finns också det sociala perspektivet i att kunna vara med och delta i festligheterna, utan att känna sig utanför på grund av att man av olika orsaker inte vill dricka alkohol.

– Det finns undersökningar som visar att stämningen runt ett bord blir mycket bättre när alla kan vara med i en skål.

Vi bad Henrik att rekommendera några sorters mousserande vin, lämpliga för nyårsfesten.

– Jacob's Creek - Unvined Sparkling är ett bra bubbel till både fördrinken, hummern och tolvslaget. Det har en stor fruktighet och man känner att druvorna har vuxit i Australiens soliga klimat.

– Sen kommer vi till min favorit, Richard Juhlin - Blanc de Blancs Unvined Sparkling Wine. Det görs på chardonnaydruvor och tillverkas enligt champagnemetoden innan det lagras på ekfat och avalkoholiseras. Det är ett brödigt och fylligt franskt vin både till varma och kalla maträtter.

Samtliga mousserande viner ska enligt Henrik drickas kylda till mellan 8 och 10 grader, utom till varma maträtter, då en temperatur på 14 till 16 grader bättre låter smakerna komma fram.

– Codorníu - Ecologica De-Alcoholised är en spansk cava med lite sötma som passar utmärkt till både fördrinken och maten.

Till desserten rekommenderar Henrik Chapel Hill - Sparkling Collection Deux.

– Det är det perfekta vinet till nyårsfestens dessert. Det kommer från Ungern och har en sötma, fräschör och fruktighet som passar till efterrätter med frukt och glass. Men det måste vara väl kylt.

– Billabong Sparkling - Brut, till sist, är australiensare som är helt rätt vid tolvslaget. Inte alltför syrligt, utan med en lätt sötma.

Avslutningsvis kommer vi till den fråga som mänskligheten under århundraden ställt sig:

Ska mousserande viner drickas i coupe-, eller flöjtglas?

– Både och, skulle jag vilja säga. De öppna coupeglasen är festligare och känns mer exklusiva när man serverar direkt till gästerna. Flöjtglasen håller bubblorna bättre om man ska hälla upp ett antal glas innan servering, säger Henrik innan han skyndar ut i butiken för att hjälpa kunderna välja lämpliga drycker till helgen.