Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockeylegendaren föreläste om ledarskap: "Målet är att göra mig själv arbetslös"

VFF:s tränarsymposium i Skövde är igång. På fredagseftermiddagen föreläste hockeylegendaren Johan Davidsson om ledarskap inför fullsatta bänkrader. – Mitt mål som ledare är att göra mig själv arbetslös, berättade Davidsson.

Fotbollsdamlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson öppnade med sitt seminarium årets upplaga av VFF:s tränarsymposium. På eftermiddagen var det dags för nästa kändisgäst att ta vid.

Hockeylegendaren tillika tidigare HV71-lagkaptenen Johan Davidsson föreläste inför fullsatta bänkrader Arena Skövde.

Storslagen spelarkarriär

Davidsson var lagkapten i elva säsonger, har tagit fyra SM-guld och spelat 80 NHL-matcher. Den nyligen fyllda 43-åringen, som numera är assisterande sportchef i HV71, inledde med att berätta om sin storslagna spelarkarriär.

– Jag var aldrig särskilt intresserad av hockey utan började nog mest för att farsan tog med mig till ishallen. När folk frågade vem min favoritspelare var sade jag Wayne Gretzky bara för att alla andra också gjorde det.

Han fortsatte:

– Men det fick fort och väldigt bra i mina unga år och helt plötsligt hade jag agent och var NHL-draftad. Sedan rullade det på…

"Göra mig själv arbetslös"

Under sina år som ishockeyspelare spelade han under många tränare och snappade upp en hel del om ledarskap, som han nu lär ut.

– Taktik är såklart viktigt men det viktigaste är att få gruppen att tro på det man gör. Mitt mål som ledare är att göra mig själv arbetslös. Det ska gå som ett självspelande piano, säger Davidsson.

Grönborg i publiken

Bänkraderna i salen var fullsatta och i publiken satt bland andra det Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

När den äldre av Davidsson-bröderna var klar tog den yngre, Christoffer, vid. Han är ungdomsansvarig i HV71 och berättade om varför de inte längre toppar sina ungdomslag i yngre åldrar.

– Vi har genomfört flera studier med hjälp av Linnéuniversitetet för att ta reda på vad spelare i olika åldrar tycker om vår verksamhet. Målet är såklart att få fram så många duktiga hockeyspelare som möjligt och vi tror att det här är rätt väg att gå, säger Christoffer Davidsson.