Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt publiktryck till Haven vid Billingen

Årets föreläsningar vid Naturum Hornborga har avslutats för i år. De har dragit mycket folk och säsongens sista var inget undantag.

”Haven vid Billingen” var titeln på årets sista föreläsning i Café Doppingens hörsal. Ett 100-tal åhörare slöt upp med 53 platser till förfogande. På stående fot erbjuds den intresserade skaran en extra föreställning för att alla skulle få del av ämnet.

Geologen Torbjörn Persson fungerar som guide för Platåbergens geopark och berättade med engagemang och inlevelse om Hornborga havsstrand, om havsluften som svepte in över Broddetorpstrakten och om den tidens sjöfågel när Hornborgasjön under en kort tid var en del av havet.

I fjärran kunde publiken föreställa sig myllrande fågelberg på öarna Halleberg och Hunneberg, som långsamt steg upp ur havet.

Det berättades vidare om det vatten som till brädden en gång fyllt Åsledalen och hur detta vatten skulpterade landskapet vid Hornborga havsstrand.

Detta var första föreläsningen av tre på temat ”Haven vid Billingen”. Temat fortsätter under året som kommer.

Söndagens arrangemang var ett samarbete mellan Naturum Hornborgasjön och Platåbergens geopark. Nästa föreläsning äger rum på Cesarstugan under våren.

Det överrumplande stora intresset för landskapet runt Billingen har nu inspirerat Torbjörn Persson att tillsammans med Platåbergens geopark genomföra bussresor för att se det landskap som vattnet har format. Persson kallar det för ”kunskapsturism”. Han ser en utveckling och en möjlighet att locka en allt större publik från både när och fjärran, i och med att projektet Platåbergens geopark samarbetar med etablerade turistmål som till exempel Varnhem och Hornborgasjön.