Hanna Biljer växte upp på sina föräldrars gård nära Hornborgarsjön. Hon fick tidigt hjälpa till med alla sysslor på gården och det var då hennes intresse för odlingar började. Hanna började odla potatis för eget nöje. Hon började med några få sorter men intresset växte och snart hade hon ett mycket stort antal sorter som hon odlade. Hon fick nya sorter av vänner och åkte någon till utlandet bad hon dem ta med potatis till henne.

Hanna började läsa allt hon kom över om potatis och fick veta att potatisen ursprungligen kommer från Sydamerika. Till Spanien kom den 1570 och långt senare hittade den till Sverige. Det var med stor skepsis folk började smaka den i början på 1800-talet men snart fanns den i varje bondes åker och blev en stor del av födan.

Odlade till husbehov

Hanna odlade inte till försäljning utan bara för eget nöje och att själv äta. Men hon ville också att hennes olika sorter skulle leva vidare. Hon har själv dragit upp nya sorter från frön.

Om sina "knölar" berättade Hanna gärna och var många gånger ute i olika sammanhang och talade om sin kärlek till dessa. Hon tillbringade nästan all sin tid i potatisåkern men när hon nått 250 sorter ville inte kroppen längre och nu vid 93 års ålder bor hon på ett äldreboende.

Porträtterad i SVT

Sören Eklund har känt Hanna länge och 2010 började han att filma henne. Det blev en fin berättelse om Hanna och hennes älskade knölar och 2018 sändes filmen på SVT. Och om denna unika kvinna berättade alltså Sören på Allträffen. Även filmen om henne visades.

Som grädde på moset visade Sören ytterligare en film han gjort som faktiskt visats tidigare på Allträffen. Det var filmen om Lanthandeln. Och rubriken var "När lanthandeln var händelsernas centrum" Där samlades man för att höra både nyheter och skvaller. Dåtidens "Hänt i veckan"!

Sören sjöng också tre sånger till eget dragspelsackompanjemang. I ett fotoalbum, Mellan hägg och syren och Härligt sången där ska brusa.

Gitt Nielsen Karlsson

Hanna skötte sina potatisodlingar med stor omsorg ända upp i 90-årsåldern.

Foto X RUNE LINDBLAD