Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idolprofilen: Så blir du framgångsrik

Han har sålt 150 miljoner skivor, skrivit låtar till artister som Celine Dion, Bon Jovi och Kate Perry. Andreas Carlsson har också startat flera skolor och satt upp en musikal i USA med en budget på en kvarts miljard. – Framgång handlar faktiskt inte bara om talang, men det är viktigt att man har den rätta glöden, förklarar Andreas Carlsson.

Nu var han föreläsare på den första samlingen av Skaraborg Sessions och berättade om de erfarenheter han dragit genom livet.

– Med tanke på att ni tidigare haft föreläsare som Fredrik Reinfeldt och Peter "Foppa" Forsberg så känns det verkligen som en utmaning att vara bättre än dem. Polokragen börjar bli lite trång, fortsätter Andreas med ett skratt.

Uppväxt i Tingsryd

Andreas Carlsson växte upp i Tingsryd, en ort med 3000 invånare och där var sjätte medborgare är häst.

I alla fall om man får tro föreläsaren själv.

Få anade vilken väg den korte pojken i toppluva skulle ta senare i livet, möjligen hans musiklärare.

Idolerna hette Kiss och de var något av en andra familj för honom.

Bodde hos Chicagos sångare

Han prövade en egen musikkarriär under artistnamnet Andres, men plattan sålde betydlig under förväntan. Den verkliga vändningen kom när en kompis tog med honom på en konsert med Chicago.

Efter att de spelat klart smög han backstage, där han omedelbart blev stoppad av en vakt.

– Har du backstagepass? undrade mannen.

– Nej, men jag kommer från Tingsryd, svarade Andreas.

– Det räcker inte, sa vakten.

Smög in i logen

Men när denne tog itu med ett annat problem smög den blivande låtskrivare in till logerna, där Expressens Mats Olsson gjorde en intervju med hans idol.

Andreas Carlsson ställde sig bredvid dem och när sångaren undrade hur det var med honom, svarade han;

– Jag ska till Los Angeles!

– Har du mitt telefonnummer? undrade Chicagosångaren.

På väg till Los Angeles

Andreas fick det och ett antal veckor senare satt han i rökavdelningen i ett plan till USA.

– Det var de billigaste platserna som gick att få, väl framme tog jag en taxi till sångarens stora villa. Väl där insåg jag det märkliga i att jag stod på hans gård, men valde ändå att ringa på.

Frun öppnade och frågade om artisten ville ha besök, han såg mig och signalerade att jag skulle komma in. Plötsligt stod svensken i hans stora studio och Chicagosångaren bad honom plocka upp en gitarr.

– Jag var fruktansvärt nervös, men han satte sig vid flygeln och så spelade vi en stund. Sedan sa han att jag kunde bo hos honom och jag stannade i tio dar, åkte privatjet och hängde med bandmedlemmarna i Chicago.

Körde en Bert

Musikern hade dessutom lärt sig en sak av Bert Karlsson under programmet Blåsningen. En jätteapa hade uppenbarat sig i musikdirektörens trädgård.

– De flesta hade ringt polisen, räddningstjänster eller en veterinär, men Bert ringde Expressen.

När musikern satt där i USA bestämde han sig för att göra samma sak. Strax därefter dök teamet upp och det blev intervju vid poolen.

Fanns på ett uppslag

När artikeln publicerades i tidningen på ett uppslag jämfördes Andreas med artister som ABBA och Ace of Base.

– Men det fick till effekt att alla undrade vem den där killen var och ville träffa mig.

Mötte Denniz Pop

Hans karriär som låtskrivare tog fart 1996 när Denniz Pop upptäckte hans talang för låtskriveri och värvade honom till sitt team på studion Cheiron.

Efter att Denniz Pop gick bort i cancer 1998, bytte Andreas Carlsson, Kristian Lundin och Jake Schultze på nyårsafton år 2000 namn på Cheiron till The Location.

150 miljoner

Skivor med Carlssons låtar har sålt mer än 150 miljoner exemplar världen över. Han har skrivit hits tillsammans med bland annat Max Martin, Jörgen Elofsson och Desmond Child, för artister som Backstreet Boys, Britney Spears, 'NSYNC, Westlife, Katy Perry, Celine Dion och Bon Jovi.

Andreas har nominerats till en Grammy Award fem gånger och nominerats till två Emmy Awards.

– Dessutom satte jag upp en musikal på Brodway med en jättebudget.

Han är även känd från tv:s Idol och X-factor, där han satt i juryn.

Hamnade i rätten

Han skrev en bok ihop med en amerikan, men plötsligt hävdade denne att Andreas stulit materialet och det ledde till en åtta år lång rättegång.

– Det var tufft, men jag vann till sist...

Han ville också skicka med publiken en devis han läst på en kvinnas tröja:

– Det stod "I Love Mondays", jag tycker att det finns något fint i att starta om både veckan och projekt.