Till skillnad mot många andra levande varelser finns det en art som trivs alldeles utmärkt i värmen; honungsbin. Men torkan har skapat bekymmer även för dem. Svårigheter att hitta mat och vatten har lett till minskade skördar på sina håll. Men inte överallt.

Marcus Schultz arbetar som biodlare på heltid och driver Hökensås Bigårdar med ett 20-tal bigårdar runt om i Tidaholm, Hjo och Falköping. Han tycker sig inte kunna se att hans bin farit illa av torkan.

– Det blir alltid variationer i skördarna, men det här är absolut inget dåligt år. Jag skulle påstå att det är ett normalår för min del, säger Marcus Schultz.

Brist på nektar

Han berättar att det soliga och varma vädret har varit en positiv sak, eftersom bina kunnat flyga av och an från morgon till kväll för att samla nektar.

De senaste veckorna har det dock blivit allt svårare att hitta just nektar, då blommor redan blommat över och torkat ut.

– Bina har fått flyga längre sträckor och söka i större områden än normalt för att hitta mat. På vissa platser har det även varit svårt att hitta vatten då diken och liknande torkat ut, berättar Marcus, som själv fått se till att hans bin haft vatten till hands genom att ställa ut små vattenhinkar.

Lyckad förstaskörd

Första honungsskörden gjorde han runt midsommar, vilken bestod av nektar från bland annat raps, hägg och syrener.

– Den var kanonbra. Vädret fram till midsommar var det bästa tänkbara för bisamhällena.

En andra skörd är påbörjad, men det är svårt att säga hur mycket honung den kommer att ge.

– Men jag tror som sagt på normalskörd. Och fortsätter det fina vädret kan det bli mer honung. Bladhonung är en honung som inte kommer från en blomkälla. Den hoppas jag på, bland annat. Den smakar kola och är brun till färgen.

"Drabbats hårdare"

Marcus biodling omfattar sammanlagt 250 bisamhällen och brukar generera någonstans mellan 8 och 15 ton honung. Han tror själv att hans odlingar varit mer förskonade från torkans konsekvenser än många andras på andra platser i Sverige.

– Biodlare på östkusten till exempel har nog drabbats betydligt hårdare. I Tidaholm lär det i alla fall inte bli någon brist på honung, avslutar han.