Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Bevara den vackra skolavslutningen i kyrkan"

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Sverigedemokraternas Therese Holm tycker att det är fel att Skolverket är med och hindrar skolavslutningar i kyrkor, skriver hon i sin insändare.

Diskussionen om skolavslutningar i kyrkan eller inte, är i vanlig ordning igång. En fråga där de olika meningsmotståndare ofta har starka åsikter. Ena lägret anser att barnen inte ska behöva vara i en religiös miljö och riskera att få en Guds välsignelse över sig från en gud de inte bekänner, medan andra är måna om att bevara traditionen av den högtidlighet som ofta infinner sig i en kyrklig byggnad.

Några saker som tyvärr ofta kommer upp i diskussionen är en tro att det skulle vara människor från andra religionsbekännelser som är uppviglarna till dramat, vilket ofta inte är fallet. I själva verket är det Skolverket som är upphovsmakare till förändring av traditionen. Skolverket anser att det inte får förekomma bön, välsignelser eller trosbekännelser på skolavslutningar i Sverige vilket får vissa präster att, med all förståelse, reagera. Får man inte utöva sitt yrke i sin egen ”byggnad” så vill man hellre stänga dörren för skolavslutningar.

Hela diskussionen bidrar, som så mycket annat i vårt samhälle idag, till ytterligare polarisering. En majoritet där inte bara troende kristna ingår vill bevara den vackra skolavslutningen i kyrkan, utnyttja våra fantastiska kyrkobyggnader som vi har runt omkring på bygden. Majoriteten vill höra sina barn stämningsfullt sjunga in sommaren till ”Den blomstertid nu kommer” där de hyllar sommaren och den kristne Gud som vårt svenska samhälle faktiskt vilar på. De välkomnar traditionen där prästen ber Guds välsignelse över dem innan de springer ut på lov, antingen för att de tar den till sig eller enbart för att de uppskattar vår svenska tradition.

Oavsett anledning och grund till de olika åsikterna är det sorgligt att se hur Skolverket på ytterligare sätt bidrar till sekularisering och polarisering i vårt samhälle istället för att stolta visa upp våra gamla svenska traditioner och uppmuntra våra medborgare att göra och glädjas åt detsamma.

Therese Holm, SD Skara

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel