Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Brotten sker medan trafikpolisen monteras ner

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Varje dag ser lastbilschauffören Tobias Krans farliga omkörningar. Bakom rattarna sitter allt som oftast medelålders män i bilar av premiumklass. Trafikbrott sker samtidigt som trafikpolisen monteras ned. Är vi lika inför lagen, undrar Tobias Krans i en insändare.

Dagligen läser vi att rättsväsendet går på knäna, att trafikpolisen monteras ned och att yrkestrafikpoliserna, de så kallade tunga grupperna, väger allt lättare. Men på vems bekostnad och vad blir det för effekter av det som pågår?

Varje dag ser vi omkörningar som är direkt olämpliga och det vanligaste nu är att man pressar på för en omkörning precis innan körfältet upphör på en 2+1 väg. Även omkörningar på vanliga riksvägar med normal bredd på ca 8 meter lämnar mycket att önska. Det körs om trots att det är mötande trafik som då tvingas att bromsa och väja för att undvika det som ingen vill råka ut för. Alla vill ju komma helskinnad dit man är på väg.

Jag noterar att det faktiskt inte verkar vara ungdomar i stylade Volvo 940 som kör värst, utan det är tragiskt nog medelålders män som färdas i bilar i Premiumklassen. I Mercedes, BMW, Lexus, Audi och liknande bilar. Men varför?

Vad är det som är så viktigt att komma först i kön till, att göra slut på fem liter extra bränsle för eller att tjäna in två minuters restid för samtidigt som man utsätter medtrafikanter för onödiga risker? Varför? Är det inte bättre att komma fram i sin egen bil än i en likbil till sin begravning?

Hetsen på vägarna är en effekt av att trafikpolisen monteras ner, men den enskilda individen har att ta eget ansvar i trafiken. I trafiken har vi ytterst få rättigheter, men oerhört många skyldigheter.

Men visst har många av oss någon gång fått en liten lapp på rutan med krav på onödigt dyr parkeringsavgift (läs parkeringsbot). Sedan morrar man länge och väl över lapplisor, myndigheter och allt annat man kan koppla samman till ”onödiga utgifter”. Men böter för överträdelser gäller ju alla, eller?

Jag ställer mig undrande till det. Är vi verkligen lika inför lagen?

Om jag med ett svenskregistrerat ekipage parkerar lite dumt, då kommer den där lilla lappen i rutan ganska fort. Samtidigt ser vi de utländska åkerierna som dagligen parkerar på platser med parkeringsförbud för alla sorters fordon, men utan att få den lilla lappen på rutan. Beror det på att ingen bryr sig om att ”lappa” deras ekipage bara för att det är svårt att driva in skulder från utlandet?

Men att sätta en parkeringsbot i rutan på en ambulans vars personal är inne hos en patient i en lägenhet någonstans, det går hur lätt som helst.

Detsamma gäller även om man i Sverige driver ett åkeri och missar ett tillstånd eller liknande. Då är straffavgifterna oftast så hårda att det bara är att packa ihop och åka hem, medans utländska åkerier kör otillåtna transporter, utan yrkestrafiktillstånd, med förare som lever i misär och saknar arbetstillstånd och förartillstånd, kan fortsätta att rulla. Fortsätta bryta mot gällande lagar och regler.

Risken att fastna i en kontroll i Sverige är idag minimal. Tunga gruppen blir allt lättare för varje år.

Våra politiker fortsätter att slå sig för bröstet när de har fattat beslut och skapat regler och lagar, men de följer inte upp om de fungerar som tänkt i praktiken.

Ett praktexempel är lagen om förbud mot ordinarie helgvila i hytten. Den är lika effektfull som lagen om rökförbud på vissa offentliga platser. Det finns en lag, men ingen som kan kontrollera att den efterlevs.

Så den stora frågan kvarstår. Är vi alla lika inför lagen?

Tobias Krans, lastbilschaufför

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel