Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Föregångslandet har blivit ett avskräckande exempel

När jag som ung gick på matiné på söndagseftermiddagarna blev man imponerad över det fantastiska amerikanska föregångslandet där allt var en "dans på rosor".

Allt som kom från Hollywood och Chicago (den laglösa staden) där Al Capone var "borgmästare" över banditväldet och dominerade även över det civila livet och "helgonförklarades" av filmproducenter och skräplitteraturen. Och i "vita och indianer-filmerna" glorifierades sheriffer och nybyggare och "ursprungsbefolkningen" sågs som "paria" som skulle kuvas och förintas eller minst sagt undertryckas.

Den amerikanska "dollarkulturen" där pengar styr allt blev ett föredöme för hela världen, inte minst här hemma. Alla apade efter den idealiska livsstilen, inte minst "matinébesökarna"! Detta "idealiserande" smittade av sig på hela etablissemanget och för framtiden.

När vi nu ser det amerikanska presidentvalet drar de flesta en lättnadens suck. Men hur kan en typisk representant för denna kultur och livsuppfattning nästan få gehör för en så demokratiförnekande inställning - en pajas utan hyfs och pli - lögnare och arrogant. Han förnekar motståndarnas rätt att argumentera emot och vägrar att acceptera valresultatet och processar.

Men hur kan en sån "nolla" få så många medlöpare att följa med på tåget - detta om något bevisar väl amerikanarnas demoraliserande livsstil och "besserwissermentalitet" – vi vet bäst och är bäst: USA främst!

De sista fyra åren har varit en mardröm. Många internationella avtal har strukits och nonchalerats - inte minst klimatöverenskommelsen (Parisavtalet).

Detta visar med all tydlighet att vi måste rannsaka oss själva om vi vill fortsätta med den "nya" världens sätt att leva.

Jordens resurser är inte oändliga. Vi kan inte förbruka mer än vi kan ge tillbaka!

USA: Sluta med slit och slängmetoden. Sluta låna mer än vi kan återbetala. Sluta med inställningen: Sköt dej själv och skit i andra.

Vi måste bry oss om våra medmänniskor. Vi måste tillbaka till naturen och ta vara på det bästa av generationers erfarenheter och kunskaper. Visst ska vi bry oss om morgondagen, men betänka att var dag kan vara den sista!

Ett naturbarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel