Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Framtiden för våra äldre

Frågan om Lindängen är inte enbart en fråga om nedläggning av ett äldreboende. Det är en fråga om hur vi vill att framtidens äldrevård ska se ut.

Vi befinner oss i en situation där antalet äldre ökar och de antalet äldre lever längre. Hur ska dessa tas hand om? På äldreboende eller i hemmet?

Det pratas mycket om alla teknologiska hjälpmedel som ska underlätta för den åldrande befolkningen att själva klara sig i hemmet och möjligheter för hemtjänst att effektivisera arbetet. Frågan är om alla vill detta? Kommer denna autonomi till priset av ensamhet, isolation och annat psykiskt lidande?

Som jag ser det går vi i fel riktning, som jag ser det skulle en satsning på fler platser på våra äldreboenden inte enbart stärka välbefinnandet, fysiskt som psykiskt för våra äldre utan även redan nu förberedda för den framtid vi har framför oss med ett behov av fler äldreboenden och trygghetsboenden till följd av den demografiska utvecklingen. Annars kommer den aktuella frågan om något år vara vilket äldreboende som ska öppnas och byggas ut.

Behovet finns redan nu. Idag har vi ett samhälle där många äldres främsta kontakter med omvärlden sker genom TV och radio, ett samhälle där behovet av social kontakt och närhet uppfylls av kontakten med programledarna i TV. Men de klarar sig åtminstone i hemmet.

Den rådande diskursen om individualisering, autonomi och självbestämmande kommer av min egen erfarenhet till priset av isolation, ensamhet och utanförskap. Att själv få bestämma hur du vill spendera dina äldre dagar, på äldreboende eller i hemmet är dock inte upp till dig, det är upp till kommunen. Fler platser på äldreboenden och att själv få göra det valet stärker våra äldre och vi behöver redan nu planera för denna framtid.

Anton Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel