Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Galna idéer” för sjukvården i Sverige

Länge, alldeles för länge har sjukvården varit i kikarsiktet, till och med i dessa tider då en epidemi lamslagit stora delar av världen. Det klagas på vårdköer. På bemötande av personal.

Länge, alldeles för länge har sjukvården varit i kikarsiktet, till och med i dessa tider då en epidemi lamslagit stora delar av världen. Det klagas på vårdköer. På bemötande av personal.

Det klagas på att man blir hemskickad sjuk på grund av platsbrist. Det har klagats länge, och inte ser vi något slut på det. Men vems fel är det? Är det vården vi ska lägga skulden på? På de människor som genomgått långa och svåra utbildningar i hopp om att kunna hjälpa så många andra människor som möjligt? På sjuksköterskor som går på knäna, nej, på blodiga knän på grund av arbetsbördan. Sjuksköterskor som jobbar flera dygn i sträck, och skriker efter hjälp inför döva öron. Samtidigt som de arbetar för löner som får mig att skämmas, som får mig att vilja sluta upp bakom de alla, höja alla nävar jag har och skrika mig lika hes.

Men till vilken nytta? För vad hjälper det egentligen? Att sjukvården lider är inget nytt fenomen, att vården släpar efter när det kommer till löner kontra arbetsuppgifter, det är sedan gammalt. Den andra kända yrkesgrupp som är närapå lika utsatt är lärarkåren, och på den fronten vi ju alla att det också stått still ett bra tag. Det här är två yrken som borde få allt de pekar på. Allt de skriker efter.

Det får vara nog nu. Vi är många som har tröttnat på den inslagna vägen. Jag tror säkert att många politiker, förhoppningsvis de allra flesta, ser problemen för vad de är - ohållbara. Vi hör era röster när ni upprepar att vården prioriteras, men hur då? Visa mig, nej, visa personalen som kollapsar av utmattning vad exakt det är som prioriteras. För ingen av oss ser det. Sjukvårdspersonalen famlar i mörker efter Din utsträckta hand.

Så, hur kan du som folkvald göra skillnad? Hur kan Du hjälpa de som inte vill något annat än att kunna hjälpa andra, på ett vettigt sätt, under hållbara förutsättningar.

Jag har ett par galna idéer. Höj deras löner. Anställ mer personal. Skjut in mer pengar, gör vad som helst, bara ni inte tuffar vidare med skygglapparna på. Gör vad som krävs, även om det tar emot. För vad är vi utan en fungerande vård? Vad gör du om ambulansen inte kommer när Du behöver den? Vad gör du om din coronasjuka mamma inte får rätt hjälp i tid? Allt handlar om vilja.

Vill du som folkvald göra skillnad, vill du verkligen hjälpa, så kan du göra det. I dag är Du en del av problemet, välj att bli en del av lösningen i morgon. Jag vet många som hade varit dig evigt tacksam. Tack för ordet.

Jimmy Berestål

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel