Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt oss få normaltid året runt

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Låt oss få normaltid året runt. Det är det som ligger närmast soltid, som är det naturliga valet.Det skriver signaturen Permanenta normaltid i en insändare.

Låt oss få normaltid året runt. Det är inte så fantastiskt som det låter med permanent sommartid. Redan nu i oktober orsakar sommartiden ett mörker på morgnarna som börjar kännas outhärdligt. Det skulle fortgå ända till mars om vi fick permanent sommartid.

Vi behöver ljus på morgonen för att bli pigga. En fara i att inte va morgonpigg är att då ökar risken för kvällspigghet vilket leder till mindre sömn. Ett annat argument för normaltid är att den biologiska klockan säger att man ska äta den stora måltiden, lunchen, när solen står som högst. Behöver vi ens sommartid? Det blir ju så ljust ändå på somrarna.

Det stora problemet i diskussionen är att begreppen sommar- och vintertid finns. Ord som innehåller ”sommar” låter mer uppmuntrande men jag kan säga att permanent sommartid ger inte mer sommar, eller mer semester. Vi kan i alla fall sluta säga vintertid, normaltid är det korrekta begreppet och låter något mer uppmuntrande.

För den som dyrkar värme är permanent sommartid ett ganska värdelöst val. Det kommer inte bara att leda till mörkare vintermorgnar, utan även kallare. Det är sant. En sån där vintermorgon när det -6 grader halv sju och +2 halv 8 så kommer sommartiden att göra att de -6 graderna hamnar halv 8. Och hur kul skulle det vara att få mörka morgnar ända från början av oktober till slutet av mars när den perioden skulle kunna vara mellan mitten av november och mitten av februari?

Börjar inte det bli outhärdligt redan nu? Låt oss få normaltid året runt. Det är det som ligger närmast soltid, som är det naturliga valet.

Permanenta normaltid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel