Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: M-politiker: ”All politik är lokal”

Olle Wästberg, aktuell med boken ”Den hotade demokratin”, skriver en intressant artikel i Svenska Dagbladet som känns aktuell för oss i Tidaholm. Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, säger ”Genomför fler lokala folkomröstningar”.

”Bristen på möjligheter att påverka den lokala politiken var bakgrunden till att vi i Demokratiutredningen föreslog att rådgivande lokala folkomröstningar skulle bli mer frekventa och lättare att genomföra. Medborgarna borde kunna rösta i dem på nätet.

Enligt en europeisk undersökning var svenska kommunalpolitiker de som i störst utsträckning var motståndare till direktdemokratiska inslag. Även om man inte vill ha beslutande folkomröstningar är det allvarligt att det finns så få möjligheter för väljarna att ha inflytande mellan valen.

Två lokala folkomröstningar har bidragit till att sänka politikernas anseende i Sverige. I Vaxholm röstade en klar majoritet av medborgarna i två rådgivande folkomröstningar nej till planerna att riva en skola. Projektet blev av ändå. Det ledde till att ett nytt parti – Vaxholmspartiet – blev kommunens största i det kommande valet.

Mest uppmärksammad var den rådgivande folkomröstningen i Göteborg 2014 kring vägavgifter och Västlänken. Då vann den sida som ville stoppa projektet. Stadsfullmäktige bortsåg dock från detta. Följden blev mindre förtroende för politikerna samt att ett nytt parti, Demokraterna, blev näst största parti i Göteborg.

Gång på gång fattas lokala beslut mot medborgarnas önskan. Medborgarnas chans till lokal påverkan är mycket liten. En rad undersökningar visar att medborgarna inte känner möjlighet till lokalt inflytande.”

Det är uppfriskande att det inte är så i Tidaholm just nu. All politik är lokal.

Gunilla Dverstorp (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel