Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Råmmarehemmet och de tre vindkraftverken

Hökensås har hittills varit ett rekreationsområde för boende i Tidaholms kommun och mer än 300.000 besökare/år som valt att njuta av tystnaden, fisket och naturmiljön på Hökensås.

I detta tysta och avkopplande område har kommunen godkänt och Länsstyrelsen gett tillstånd till det tyska vindbolaget EnBW med dotterbolaget EnBW Sverige AB att bygga 3 st. 180 m höga vindkraftsverk och Vattenfall ytterligare 12 st. 180 m verk. Totalt 15 st 180 m vindkraftverk. Detta blir ett gigantisk industriområde.

Allt detta på Hökensås inte långt från campingarna och fisket i friluftsområdet som är Tidaholms största turistnäring. Besökarna kommer till Hökensås för lugnet och att ströva omkring i en oförstörd natur. Hur många turister och boende är intresserade av att övernatta i ett område där mörkret blir upplyst av blinkande blixtljus, störd nattsömn från bullrande vindkraftverk i ett tidigare tyst område och en solnedgång som störs av blinkningarna från när vingarna passerar solen.

EnBW påbörjade byggandet 2018 med att göra vägar upp till området. Tusentals transporter med vägmaterial och arbetsmaskiner som driva av fossila bränslen. 2019 gjuter man 3 betongfundament med 61 ton armeringsjärn, 2400 ton betong till varje fundament. Detta innebar ytterligare 1000 transporter av tunga fordon till området. Efter en tid visar det sej att de beställda verken ej blir levererade av olika anledningar. Vad händer då? Jo nu spränger man dessa tre betongfundament. Bolaget kommer att forsla bort armeringen och den miljöfarliga betongen (som borde deponeras) kommer att användas som fyllnadsmassa. Detta innebär miljöfara inte minst för vårt dricksvatten som kan bli förorenat. När allt är bortforslat ska här byggas tre nya betongfundament. Alltså börja om från början med tusentals tunga transporter som ska leverera ny betong och nya armeringsjärn till de nya verken. Är detta vansinne miljövänligt, grönt och förnybart så säg? Är detta till fördel för Tidaholms turistnäring? När ska det bli stopp för denna naturkatastrof på Hökensås?

Det finns ett ljus i tunneln. EnBWs tillstånd är uppe för prövning i Svea hovrätt (Mark- och miljööverdomstolen) på grund av felaktigheter. Domstolen kommer bedöma om tillståndet ska dras tillbaka vilket vi hoppas på. Vattenfalls ansökan om förlängning av  tillståndet är även det överklagat. Här säger även kommunen bestämt nej.

Om allt går bra kan Hökensås fortsatt vara den pärla den alltid varit och fortsätta leverera tystnad, lugn och ro för både människor och djur

Hökensås Vind