Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Slutet för vårt industrimuseum

Med bestörtning kunde jag häromdagen läsa i Västgöta-Bladet att kommunen nu fått fram pengar för att genomföra flytten av Barnens Hus till Tidaholms Museum.

Man har avsatt mellan sex och sju miljoner kronor för detta. Bara några dagar därefter förklarade kommunen att man kommer att stänga äldreboendet Lindängen i Ekedalen på grund av att det inte finns några pengar till att driva detta vidare!

Vad håller man på med? Hur kan det bli så här?

Muséet var från början tänkt som ett industrimuseum för att där kunna visa upp vår unika historia i Tidaholms kommun. När industrialismen tog fart här i mitten av 1860-talet fanns endast några bondgårdar där Tidaholms stad nu är belägen. När man började väva i Madängsholm 1867 och när Tändsticksfabriken startade 1869 blev det en väldig snabb utveckling här utmed Tidan.

Som ett exempel kan nämnas att under året 1890 ökade folkmängden i Agnetorps och Baltaks socknar mer än i de sex städerna i Skaraborgs län tillsammans. Detta föranledde att man på kommunalstämmorna i Agnetorp och Baltak beslutade att tillskriva Kungl. Maj:t med en begäran om att få bilda en köping med namnet Tidaholm. Den skulle placeras på mark som tillhörde dessa två socknar. Fem år senare bildades Tidaholms köping. Köpingen växte och 1910 blev Tidaholm stad.

Industrierna då? Samma år hade Vulcans Tändsticksfabrik 1131 anställda, textilfabriken i Holma hade 224 anställda och Tidaholms Bruk hade 110 anställda. Dessutom fanns då, inom det som i dag är Tidaholms kommun, mekaniska verkstäder, tegelbruk, spinnerier, kvarnar, sågverk, kraftstationer, bryggerier och stora kalkindustrier. Tidigare fanns också industrier, till exempel Belteberga Pappersbruk som byggdes 1832.

Ett par decennier in på 1900-talet startades det som senare blev Marbodal AB. I ett industrimuseum skulle man kunna visa upp hur mycket som helst från vår gemensamma historia. I stället skall det nu byggas om till en lekstuga. Den perfekta lokalen för Barnens Hus borde vara Rosa Skolan.

För några dagar sedan berättade en person att man har raserat värmeinstallationen i skolan. Är detta är verkligen sant? Om det stämmer förfaller huset snabbt. När det blir tillräckligt förfallet ligger det nära till hands att Rosa Skolan kommer att rivas.

Avslutningsvis tänker jag med sorg i hjärtat på alla dessa personer, varav de flesta nu gått ur tiden, som under så många år kämpade för att vi skulle kunna skapa ett Industrimuseum här i Tidaholm.

Ove Bank

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel