Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tidaholms nya industriområde på Hökensås

Enligt förslaget i Översiktsplanen 2030 så anges Tidaholms tätort, Madängsholm och Ekedalen som prioriterade områden för utveckling. Faktum är att mycket som anges i ÖP 2030 Del 1 planförslag ej längre gäller då mycket har hänt sedan dess till exempel i  Tidaholm (Rosenberg),  Fröjered (skolor) och Ekedalen (äldreboenden). 

På Hökensås har det också hänt en del: Vattenfall har fått klartecken på en fördröjning av igångsättning på sju år för vindkraftverken i Velinga, Daretorp och Härja. Råmmarehemmets vindkraftfundament är sprängda och ska gjutas om nu i höst. Bergtäkten i Härja (Lundblad AB) har fått klartecken för att brytning/krossning av upp till 180.000 ton per år i 30 år (en av de största i Västra Götaland). Lundblads ansökte också om en återvinningsstation för betong och vägbeläggningar godkändes ej då det inte ansågs kunna ingå i ansökan för bergtäkt utan kräver en separat ansökan.

Vem har tagit det strategiska beslutet att kommunen utveckla Hökensås till ett omfattande industriområde. Inget nämns i ÖP 2030 om detta!

Ovan nämnda industriella verksamheter på Hökensås har överklagats till högre instans.

Det som förvånar mest är att Tidaholms kommun anser/har ansett att dessa verksamheter är kompatibla med det kommunen framhåller som väsentliga för Tidaholms framtid dvs  citat ÖP 2030 Del 1 citat ”… Hökensås med sin fantastiska natur är fortfarande vår gröna fristad. Kommunen har fått fler invånare som uppskattar närheten till naturen och lugnet om råder här”. Ja det är de som nu protesterar!

Turism skulle kunna bli basen för Tidaholms framtid men då måste vi värna om våra tillgångar.

Tror ni att turister attraheras av Hökensås för att titta och lyssna vindkraftverk och bergtäkter? Tveksamt, men kanske tyskar vill komma hit och se var deras el produceras men knappast andra nationaliteter.

Mvh

Lennart Ström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel