Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Utestäng inte hörselskadade – se till att ni har teleslinga! 

Vi är många som har hörapparater i Östersund. Vi är inte ensamma. Ungefär 500 000 människor runt om i landet i alla åldrar använder hörapparater. Det är föräldrar, biobesökare, busschaufförer, kommunpolitiker, skolelever, patienter, företagsledare, idrottare och butiksbiträden. Det är din granne, din arbetskamrat – ja, kanske du själv?

Hörapparater ger inte perfekt hörsel men är en god hjälp. Särskilt bra blir det när det finns teleslinga (hörslinga). Då kan vi sätta hörapparaterna på T-läge och med ens överförs det skådespelaren eller föreläsaren säger direkt till hörapparaterna enkelt och trådlöst.

Det gör enorm skillnad! Plötsligt kommer rösterna nära. Plötsligt hör vi.

Trots det saknas teleslinga i många lokaler och om det finns slinga är det inte självklart att den fungerar eller att den ens är på.

Följden är att hörselskadade stängs ute. Vi tvingas lämna möten och föreställningar, bara för att vi inte hör. Eller så sitter vi kvar, utan en chans att uppfatta skämten, replikerna, argumenten. Närvarande, men ändå utanför.

Så ser det ut, trots att diskriminering numera förbjuder bristande tillgänglighet.

Vi i Hörselskadades förening i Östersund (HRF) riktar denna uppmaning till alla lokalägare och arrangörer: Se till att det alltid finns teleslinga – och att den fungerar!

Ni har allt att vinna på det. Teleslinga är ett enkelt sätt att få nöjda besökare och visa respekt. Respekt för alla människors rätt att ta del av kultur, underhållning, politik, information och samtal. Respekt för hörselskadades rätt att vara delaktiga i det samhälle vi lever i.

Lars Fahlgren, ordförande Hörselskadades förening (HRF) i Östersund

Christer Hållstrand, hörselslingeansvarig Hörselskadades förening (HRF) i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel