Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Välfärdssatsningar i höstbudgeten

Artikel 4 av 6
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Ett samhälle som ger upp tanken på att vara bra för alla, är snart inte bra för någon. Vår välfärd är en grundsten i det samhälle som vi tillsammans har skapat och det är i vårt gemensamma som vi nu behöver investera.

Snart lägger regeringen och samarbetspartierna fram sin budget på riksdagens bord. För Miljöpartiet har en av prioriteringarna varit att ge välfärden i hela Sverige de medel som behövs för att den som behöver ta del av vård och omsorg alltid ska kunna göra det. Nu tas stora och viktiga steg på den vägen.

Sveriges kommuner och regioner kommer att tilldelas tio miljarder extra. Till det kommer en historisk satsning på äldreomsorgen och pengar till regionerna för att kunna ge den vård som skjutits upp under coronapandemin. Sveriges äldre förtjänar en trygg ålderdom. Ingen ska behöva oroa sig för hur mormor har det på äldreboendet eller om farfar får den hjälp han behöver av hemtjänsten. Personalen i omsorgen måste få bättre arbetsvillkor.

Under coronapandemin har hela Sverige sett hur betydelsefullt arbetet inom vården och omsorgen är och samtidigt blottat brister som vi inte kan acceptera. Nu är det dags att tacka de som arbetar i den med mer än applåder. Genom satsningarna i höstbudgeten ser vi nu till att svensk äldreomsorg får bättre förutsättningar att både ge en god och trygg ålderdom för våra äldre, och fler kollegor och bättre villkor till dem som arbetar i den.

Även svensk sjukvård gjort ovärderliga insatser under pandemin. I rekordfart ställde vården om och med stora ansträngningar kunde det växande antalet svårt coronasjuka tas emot och ges en god och trygg vård. Det arbete som gjordes av vårdpersonal i hela landet räddade många liv och visade på sjukvårdens enorma förmåga att snabbt anpassa sig efter akuta behov. Det har dock inneburit att mycket planerad vård har fått skjutas på framtiden. När vården behöver hantera det ökade vårdbehovet krävs mer resurser för att människor inte ska komma i kläm. Med satsningarna i regeringens höstbudget finns nu pengar för det.

Precis som Sverige i stort står Tidaholms kommun inför nya utmaningar och förutsättningar i pandemins spår. En av våra viktigaste uppgifter nu är att säkra välfärden för alla som bor här. Det ger regeringens besked förutsättningar för; Tidaholm kommer att tilldelas 8,6 miljoner kronor till den kommunala äldreomsorgen. Västra Götaland får över en miljard kronor för att säkra tillgången till vård.Det här är pengar som kommer att göra skillnad. För mormor och farfar, för undersköterskan på äldreboendet och för den som nu väntar på en uppskjuten operation. Välfärden ska finnas när du behöver den.

Karolina Skog (MP) ekonomiskpolitisk talesperson

Janine Alm Ericson (MP) jämställdhetspolitisk talesperson

Tobias Henning (MP) ordförande Miljöpartiet Tidaholm

Karin Olofsson (MP) kommunfullmäktigeledamot Tidaholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel