Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Yoga – mer än bara en träningsform

I VB den 31 mars fanns en tvåsidig artikel om yoga. Jag läste den och upptäckte snart att det fattades en del information som bör vara av intresse att känna till. För att närma mig ämnet vill jag först skriva lite om en helt annan sak, nämligen honung.

En kort beskrivning av honungen och dess användning skulle kunna se ut så här:  I det gamla Egypten, för mer än 4000 år sedan, var honung en mycket populär och använd medicin. Honung finns idag att köpa i fast eller flytande form. Den har många användningsområden t.ex. som sötningsmedel, för viktminskning, för läppbalsam, för att behandla akne, brännsår, hosta och insektsbett. Om dessa saker går ju att skriva massor.

Det är i detta läge som beskrivningen av yoga och honungen börjar närma sig varandra. Om man inte berättar att honungen kommer från bina och deras komplexa liv och samhälle, så blir ju beskrivningen inte alls komplett. Man kan ju tala hur mycket som helst om honung, använda den varje dag, utan att tala nämna egentliga ursprung. Men denna viktiga information bör ju finnas med, för helhetens skull. Jag har förstått att det är väldigt få här i västvärlden, inte minst yogalärare, som informerar om den religiösa aspekten av yoga. Denna viktiga information bör ju finnas med, för helhetens skull. Yoga är ju sprungen ur, och är fortfarande en grundbult i, hinduismen. Jag vill här ge tre exempel som visar detta.

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder sammanfoga, förena. Man säger att det handlar om att förena kropp, själ och sinne. Men detta är ett västerländskt påfund. Målet som eftersträvas inom hinduismen är att förena människans individuella själ med Brahman, den opersonliga energin i kosmos. Citerar här några översatta rader från boken Kundalini – The secret of Yoga: ”Yoga är ett uttryck för föreningen mellan den individuella själen och den universella, allt genomsyrande Brahman. Yoga är inte någonting olikt eller skilt från religionen”.

Slutmålet är att uppnå gudomlighet genom att förenas med Brahman och komma ur hjulet av reinkarnationer, slippa återfödas i liv efter liv. Utövandet av yoga är ett av sätten att försöka uppnå detta mål.

Ofta när man startar ett yogapass börjar man med att göra den så kallade Solhälsningen, på sanskrit Surya Namaskar. Det är en serie av 12 olika kropps-positioner som hänger ihop. Surya är namnet på hinduismens solgud och solhälsningen gör hinduerna för att visa vördnad för och hälsa denna gud.

I vissa yogaformer använder man mantran. Mantran är strofer, ord eller stavelser som skall upprepas högt eller tyst, gång på gång på gång…. Och det är inte några vanliga Ole, Dole, Doff-ramsor det handlar om. Vanligen är mantrat ett förkortat namn på en hinduisk gudom eller en koncentrerad sammanfattning av innehållet i någon helig skrift, oftast på sanskrit. Inom hinduismen ses mantrat AUM som den heligaste av alla stavelser och mantran. Bokstäverna står för tre hinduiska gudar : A- Brama, U-Vishnu och M står för Shiva.

Till sist ett citat av Dr. George Alexander. Han är född i Sri Lanka och uppvuxen i Indien. Verkar idag i USA. Han säger: Det finns ingen hinduism utan yoga och ingen yoga utan hinduism.

Ja, detta är ju ett enormt stort ämne att skriva om. Men jag hoppas att ovanstående rader ändå skall kunna ge en liten inblick i kopplingen mellan hinduism och yoga.

Conny Alpsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel