Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte aktuellt stänga skolor och förskolor

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Regeringen har nu listat tolv sektorer som ses som de mest samhällsviktiga. Föräldrar som jobbar i dessa sektorer ska få fritids och förskola till sina barn om skolor stängs. Men beskedet på fredagskvällen är tydligt: Skolstängning är inte aktuellt.

Med på en pressträff på fredagskvällen är inrikesminister Mikael Damberg (S), Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Anledningen är det möte med regeringens krishanteringsråd som hållits sent på eftermiddagen.

Mikael Damberg säger att regeringen förbereder sig för att läget förvärras. Han säger att människors agerande kommer att avgöra vilken situation sjukvården kommer att hamna i om några veckor.

– Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt, säger han och uppmanar alla att följa expertmyndigheternas råd.

Inte aktuellt

Med på pressträffen är också utbildningsminister Anna Ekström (S). Anledningen är den snabbt införda lag som gör det möjligt för regeringen att vid extraordinära händelser tillfälligt kunna stänga förskolor, skolor och fritidshem. Lagen klubbades så sent som i torsdags, och har införts med tanke på risken för ett drastiskt försämrat smittläge.

Men signalerna från regeringen har hittills varit att det inte är aktuellt att stänga förskolor, skolor och fritids.

– I dagsläget är det inte aktuellt att stänga förskolor och grundskolor, upprepade Anna Ekström på pressträffen.

Energi och transporter

Utbildningar för äldre tonåringar och vuxna – i gymnasieskola, yrkeshögskola och högskola – har redan övergått till distansundervisning. Men ska förskolor och grundskolor stänga måste det vara riggat för omsorg för de barn vars föräldrar har samhällsviktiga jobb. Även barn som av psykiska, fysiska eller sociala skäl behöver omsorg ska få vara i förskola eller på fritids.

I dag har regeringen ringat in vilka typer av samhällsviktiga verksamheter som berörs. Det har gjorts i samband med beslut om en förordning kopplad till den nya lagen.

De tolv sektorer regeringen listat är: energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar och transporter.

Det blir sedan MSB:s uppgift att specificera utifrån regeringens lista.

– Vi får förlita oss på att arbetsgivarna kan göra bedömningar, säger Dan Eliasson och konstaterar att det rör sig om "många, många människor" som arbetar i samhällsviktiga yrken.

TT