Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jennifer skapar med hållbarhet i fokus

För tio år sedan tillverkade Jennifer Harrysson från Skövde sitt allra första smycke. Idag driver hon The JH Store och är nu aktuell med sin nya kollektion Save Earth. – Jag vill få fler att öppna upp ögonen för miljön och göra det ännu trendigare att rädda världen, säger hon.

– Det här är den allra första ringen som jag har gjort själv från grunden.

Jennifer visar upp en av ringarna som hon har på sig och lägger den på arbetsbänken framför sig. Det är en slät silverring med en triangel ovanpå.

– Då var jag såklart jättenöjd, men nu ser jag varenda skavank. Den här är både sned och dåligt gjord, säger hon och skrattar.

Det är snart två år sedan Jennifer Harrysson började utbilda sig till silversmed på Hellidens Folkhögskola. Smycken har hon dock tillverkat betydligt längre än så. Allt började för drygt tio år sedan.

– En bekant till min mamma designade egna smycken, och när jag fyllde femton år fick jag vara med och designa mitt eget. Det var först då jag upptäckte att det var något jag också ville göra.

Smyckestillverkningen blev genast en stor del av Jennifers liv. Ganska snart medverkade hon i sommarlovsentreprenörerna vilket ledde till att hon började sälja sina kreationer. Bland annat utanför en livsmedelsbutik i hemorten Tibro men också via hennes nystartade webbshop. Sedan dess har hon haft en dröm om att driva eget i framtiden– och för tre år sedan gick drömmen i uppfyllelse. Delvis tack vare en julklapp från hennes sambo.

– Jag fick ett bokföringsprogram av honom. Det kanske låter tråkigt men det är tack vare den som jag faktiskt tog tag i min dröm.

Ifrågasatte sig själv

När hon väl bestämt sig började hon skissa på en affärsplan. Då såddes också det frö som senare kom att prägla hela hennes företagsidé.

– Jag frågade mig själv vem jag ville vara och vad jag ville med mitt företag. Eftersom jag är vegetarian var det bland annat självklart att utesluta både mocka och läder redan från början.

Hon tog ett steg och ett material i taget. Nu använder hon exempelvis enbart fjädrar som fallit av fåglar från dess naturliga ruggning.

– De fjädrar jag köpte in tidigare var inte alls konstgjorda som jag trodde från början. Då fick jag helt enkelt se vad jag kunde ersätta de med, eftersom fjädrar är lite av min nisch. Jag vill såklart göra så lite avtryck på miljön som möjligt och inte låta varken djur eller människa lida för att jag ska göra det jag brinner för. Det blev naturligt att det jag själv stod för också skulle vävas samman i företaget, säger hon.

Det var också i samma veva som hon insåg att hon ville göra allt från grunden och bestämde sig för att studera till silversmed.

Skapar från grunden

– Innan vi löder ihop den måste vi först mäta och såga till rätt längd, så att den passar fingrets storlek, säger Jennifer och plockar fram en tämligen tunn, rak silvertråd.

Hon tar fram en liten såg från en av skrivbordslådorna och börjar såga. Sedan formar hon tråden till en rund ring med hjälp av en pytteliten tång.

– Nu är det dags att löda ihop ändarna, säger hon.

Det gör hon med ett så kallat lod som hon smälter med hjälp av en brännare. Dess eldslåga ger ifrån sig ett fräsande ljud och en bränd lukt sprider sig i verkstaden.

– Ta da!

Jennifer visar upp ringen som nu ska ligga i ett speciellt bad. Därefter den ska den kratsas med en borste.

– Tidigare köpte jag bara in färdiga metalldelar, men det är viktigt för mig att kunna skapa allt från grunden. Målet är att så småningom kunna tillverka allt för hand.

Hon går tillbaka till sitt skrivbord och plockar fram en låda full med olika stenar. De flesta är turkosa, gröna och mörkt blå. Utan att hon ägnat en tanke åt det är hon dagen till ära klädd i precis samma färger.

– Jag använder mig nog omedvetet mestadels av grönt och blått. För mig symboliserar färgerna jorden vi lever på, hav och land, säger hon.

På hennes skrivbord ligger också ett skissblock vars framsida smyckas av just en jordglob. Det innehåller skisser och tankar kring hennes nya kollektion, Save Earth.

Vill göra skillnad

Det är också precis vad Jennifer vill – sprida ett budskap om att rädda världen. För drygt ett år sedan bestämde hon sig därför att skapa en enhetlig kollektion med hållbarhet i fokus. Det var dock inte smycken som blev startskottet för den nya kollektionen, utan en tryck-kurs i skolan. Den resulterade i bland annat t-shirts och tygkassar med fredssymboler.

– Det hör också ihop med en hållbar värld, att vi människor måste kämpa för fred på jorden, säger hon.

Precis som med val av material till hennes smycken, tänkte hon noga igenom vilket material hon nu skulle använda sig av.

– Rättvisemärkt och ekologiskt producerat tyg blev en självklarhet, säger hon.

Hon fortsatte att trycka andra motiv, bland annat jordglober och texten “save earth” i stora bokstäver. När hon lade upp produkterna på sin hemsida blev efterfrågan snabbt stor.

– Många var positiva till budskapet, och då bestämde jag mig att detta skulle bli första delen i den nya kollektionen.

Hoppas inspirera andra

Ringen ska nu tas upp ur sitt bad. Den har blivit vit och matt, men efter att Jennifer borstat den under rinnande vatten blänker den igen.

– Nu ska vi forma den helt rund, säger hon och går vidare in till ett av verkstadens tre rum.

Väggarna är gult målade och klädda med allt från hammare till hyllor med olika redskap. Hon placerar den nyborstade ringen på en konformad så kallad ringregel. Den gör att ringen kan formas helt rund.

– Så, nu är det bara några steg kvar innan den är helt färdig.

Hon tar med sig ringen och lägger den i översta skrivbordslådan. Där samlar hon alla smycken som ännu inte är helt klara. Till Save Earth–kollektionen har hon nämligen inte hunnit färdigställa några smycken, men räknar med att lansera dem i början av maj.

– Jag kommer främst att göra budskapssmycken eftersom jag vill att budskapet i sig ska vara så tydligt som möjligt, säger hon.

Parallellt med smyckestillverkningen har hon även startat en blogg där hon berättar om sitt nya projekt.

– Om vi ska värna om miljön måste jag och många andra ändra livsstil. Jag är ingen expert och vill därför dela med mig av min egen process till ett hållbarare liv för att förhoppningsvis inspirera andra.

Hon uppmanar också sina läsare att komma med tips och idéer som hon sedan kan sprida vidare via bloggen.

– Det finns så många människor där ute som har så mycket kunskap om detta. Jag vill snarare starta en dialog och få fler att tänka till än att säga vad som är rätt och fel, säger hon.

Hittills har hon skrivit fyra inlägg, bland annat kring tankarna bakom projektet men också om hur hon har börjat plastbanta.

– Jag har givetvis en bra bit på vägen kvar, men försöker så gott jag kan. Alla måste börja någonstans och det går att göra mycket med små medel, säger hon.

För Jennifer har skapandet av Save Earth betytt mycket mer än bara en kollektion. Det har snarare blivit en livsstil och ett ledord i hela hennes verksamhet.

– Det är något jag kommer att bära med mig i allt jag skapar och gör framöver. Min dröm är självklart att göra allt så rätt som möjligt – men jag hoppas även kunna inspirera andra till att också börja tänka på vår miljö innan det är för sent.