Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jetlaggad Grönborg i öppet samtal om Tre Kronor: ”Det är en utmaning”

Rikard Grönborg gästade VFF:s tränarsymposium på fredagen. Hockeyförbundskaptenen berättade om sitt ledarskap och gav åhörarna en inblick i landslagsvardagen. – Det är ibland en utmaning att få spelare att prestera i Tre Kronor, berättar landslagscoachen.

Det var tema ishockey under fredagseftermiddagen på VFF:s tränarsymposium. Först föreläste hockeylegendaren Johan Davidsson om ledarskap. Sedan tog förbundskaptenen Rikard Grönborg, som leder Tre Kronor, över.

Han var nyligen hemkommen från Kanada, där han följt junior-VM, och gav den fullsatta salen i Arena Skövde bland annat en inblick i livet som förbundskapten och hur det är att forma ett landslag av SHL-spelare och NHL-stjärnor.

– När vi ska forma ett lag till VM är det svårt. Vi ska i april på kort tid sätta ihop ett lag med spelare som med allra största sannolikhet inte kommer att få spela VM när det väl är dags i maj. Det är en utmaning att få dem att prestera ändå, berättade Grönborg.

Lång väg

Hans tränarkarriär började i USA, närmare bestämt vid universitetet i St. Cloud, Minnesota.

– Jag gjorde några år som spelare där och kom tillbaka när jag hade lagt av. Då sade min gamle tränare i universitetets hockeylag till mig att jag skulle passa som tränare och borde börja coacha. På den vägen är det.

LÄS MER: Förbundskapten inledde tränarsymposiet: "Det måste svenska spelare bli bättre på"

NHL-intresse

2006 klev han in som scout för det svenska J20-landslaget. Han har blivit kvar inom det svenska ishockeyförbundet och gör nu sin tredje säsong som Tre Kronors förbundskapten.

Under den relativt korta tid han gjort som förbundskapten för A-landslaget har han hunnit med en hel del.

– World Cup för två år sedan var häftigt och OS också för den delen. Sedan är det ju såklart helt fantastiskt att vi fått ihop det så pass bra att vi lyckats ta två raka VM-guld, säger hockeytränaren.

Sverige har aldrig tidigare haft en huvudtränare i NHL. Men Rikard Grönborg har på senare år blivit ett allt hetare namn på andra sidan Atlanten.

– De är ganska konservativa där borta och har ibland lite stenålderstänk. Men om jag skulle åka över igen skulle jag kunna ändra lite på min ledarstil. Jag är ganska föränderlig som person. Men jag har ändå en grund som jag håller fast vid, avslutar Rikard Grönborg.