Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JUST NU: Nya regionala rekommendationer i Västra Götaland – börjar gälla direkt

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Undvik platser som kollektivtrafik, köpcentrum och butiker, jobba hemma om du kan – och använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika.

Det är några av de regionala rekommendationer som Västra Götalandsregionen införde under onsdagen – och som träder ikraft direkt.

Efter januaris stadiga minskning av nya fall nådde Västra Götalandsregionen till slut en platå i början av februari– och precis som smittskyddsläkare Thomas Wahlberg varnade för följde därefter en ökning, precis som efter novembers platå.

Man ser också en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten i stickprov, samt en ny ökning av antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Med anledning av den nya ökningen inför nu Västra Götalandsregionen regionala rekommendationer – samtliga träder ikraft direkt under onsdagen.

En av de största förändningarna är att Västra Götalandsregionen och Västtrafik nu reviderar rekommendationen om munskydd som regeringen och Folkhälsomyndigheten gick ut med i december, och som trädde ikraft i januari.

Förut gällde rekommendationen om munskydd under rusningstid – nu uppmanar man istället resenärer att använda munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken.

– Nu är det särskilt viktigt att vi alla hjälps åt och följer de rekommendationer som finns. Vi uppmuntrar därför alla som reser med oss att alltid använda munskydd, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Man kommer också att öka antalet munskydd resenärer kan häma ut gratis, från ett munskydd per giltig biljett, till två munskydd per giltig biljett.

Utöver Västra Götalands regionala rekommendationer gäller även Folkhälsomyndighetens allmänna föreskrifter och råd.

Fakta: Här följer Västra Götalandsregionens regionala rekommendationer

√ Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

√ Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

√ Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

√ Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

√ Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

√ Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.