Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Kettil: Blunda inte för konsekvenserna, Ersson

Att försöka smita från sitt straff är endast bristande civilkurage.

Jaha, då var det dags igen. Flygplansaktivisten Elin Ersson, med rötter i Jönköping, kräver att Göteborgs tingsrätt tar om den rättegång som i februari ledde till att hon fälldes för brott mot luftfartslagen. Efter sin aktion i somras, då hon vägrade sätta sig i ett flygplan för att förhindra utvisningen av en slumpmässigt utvald man, har hon blivit en internationell kändis. Kändisskapet är naturligtvis en bonus i kretsar som hyllar civil olydnad – uppmärksamhet är en förutsättning för att påverkansförsöken ska få någon effekt.

Men att så ihärdigt som Ersson hävda sin oskuld skadar rörelsen mer än det gynnar den.

Det är dock på sin plats att betona att det är djupt olyckligt att en av nämndemännen i tingsrätten kan ha varit jävig. Enligt Svenska Dagbladet ska den sverigedemokratiske nämndemannen ha kallat Elin Ersson ”brottsling” i sociala medier långt innan hon dömdes. Efter ett sådant olämpligt och omdömeslöst beteende finns bara en utgång – att nämndemannen entledigas från sitt uppdrag. Om han har påverkat rättens bedömning i det aktuella fallet är det beklagligt och måste åtgärdas, men det finns fler anledningar till att det är viktigt att situationen blir känd: Förtroendet för rättsväsendet är en av grundpelarna i relationen mellan stat och medborgare. Medborgarna måste kunna lita på att alla åtalade får en opartisk bedömning av skuldfrågan. I ett samhälle som bygger på tillit till statliga institutioner finns ingen plats för sladdrande nämndemän som på förhand tar ställning i rättsfrågor på Facebook.

Men, inget av detta förändrar vad Elin Ersson har gjort och vilka konsekvenser det bör få. Om rättegången tas om bör utfallet därför bli detsamma.

För när aktivisten vägrade lyda pilotens order bröt hon mot luftfartslagen som säger att passagerare ska sitta ner. Om Ersson rakryggat hade erkänt brottet och accepterat straffet (3000 kronor i böter) skulle det åtminstone ha visat på mognad och medvetenhet. När hon tvärtom gör allt för att hävda sin oskuld får det motsatt effekt.

En viktig del av civil olydnad är att vara beredd att ta sitt straff – inte att smita från det.