Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Vi vill se fler aktörer inom välfärdssektorn

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Debatten om välfärden har under alltför lång tid handlat om huruvida välfärdstjänster ska utföras av det offentliga eller av välfärdsföretag. Diskussionen om vinst i välfärden är inte oviktig, för frågan hänger nära ihop med valfrihet och mångfald.

Men tyvärr hamnar ofta allt fokus i debatten på privata företag, gärna stora koncerner kontra det offentliga, medan de idéburna organisationernas möjligheter att kunna spela en central och värdefull roll i välfärden tyvärr alltför sällan diskuteras.

Kristdemokraterna är övertygade om att välfärdssamhället berikas av att många olika aktörer får plats, inte minst idéburna. Dessa har ofta högt förtroende hos medborgarna att driva viktiga välfärdsverksamheter. Det gäller inte minst värden av gemenskap och sammanhang som i vår tid är en bristvara.

Vi kristdemokrater vill därför se ett antal förenklingar och reformer som underlättar för idéburna organisationer att bedriva sin verksamhet:

* Underlätta upphandlingsreglerna för idéburna organisationer.

* Idéburet offentligt partnerskap, IOP, har i flera kommuner varit ett mycket positivt sätt att ta tillvara ideella mervärden i välfärdsverksamheter, men har tyvärr hämmats av ett osäkert rättsläge. Upphandlingslagstiftningen måste snarast förtydligas så att IOP möjliggörs.

* Återinför gåvoskatteavdraget till ideella organisationer. Ett år efter att Alliansen införde avdraget ökade det totala givandet till landets 90-kontoorganisationer påtagligt.

* Stoppa vinstbegränsningen i välfärden och reglera efter kvalitet istället.

* Underlätta för sociala utfallskontrakt där privata, ideella och offentliga aktörer samverkar kring finansiering och genomförande av samhällsinsatser med tydliga mål kring exempelvis minskad brottslighet, minskad psykisk ohälsa och förbättrad integration.

* Sänk skatten på mindre ersättningar till funktionärer i ideella organisationer.

Det är angeläget att stärka civilsamhällets möjligheter att bidra till en positiv samhällsutveckling på olika områden. Kristdemokraterna kommer fortsätta arbeta för att idéburen sektor ska kunna verka och växa,det är en viktig del i att möta samhällets utmaningar.

Annika Eclund (KD), riksdagsledamot Skaraborg

Leif Brohede (KD), Kandidat till fullmäktige i Skara

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel