Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kokainet flödar på krogar i Skaraborg - markant ökning senaste åren

Kokainet säljs på olika krogar i Skaraborg. Och många av dem som nu åker fast är inte personer som normalt finns i kriminella kretsar. En typisk person som åtalas för ringa narkotikabrott är en man i 25-årsåldern och tidigare ostraffad visar en kontroll med Skaraborgs tingsrätt.

De gripna är inte sällan personer ur medelklassen med fast anställning och ordnade liv. I flera fall har kokainet sålts på krogtoaletter i Skövde, Lidköping och Mariestad.

Undersökningar visar att alkoholanvändningen hos ungdomar minskar, men många poliser menar att man också borde ställa följdfrågan; Vad tar de istället?

– Vi ser att kokainet är en drog som även letat sig till Skaraborg, säger Lars Johansson på enheten för grova brott.

Speciell insats

I västra Skaraborg har polisen gjort en speciell insats mot knarket. Bland annat har man synat mc-klubben Bear Jaw, en underavdelning till Bandidos, som sålt 170 gram under en ganska kort period.

De som åker fast är också en kategori som normalt sett inte syns i kriminella sammanhang. Många har testat kokain för första gången.

– Vi tar givetvis vanliga missbrukare som testar positivt för kokain, men förvånansvärt många är tidigare ostraffade personer. En del är också fast i ett tyngre missbruk, säger Peter Sundblad på polisen.

Ökningen har varit markant de senaste tre åren.

Slog till mot liga

I oktober 2016 slog polisen också till mot en en liga som bedrivit omfattande narkotikahandel i Skaraborg. Hos den 35-årige huvudmannen hittade utredarna en Audi R8 FSI Spyder Quattro för 800 000 kronor, där fanns också en Breitlingklocka för 130 000 kronor och en guldkedja värd 225 000 kronor.

Polisen konstaterar också att kokainet ökar kraftigt i Skaraborg. Många har det som en slags partydrog.

– Det har nog aldrig varit så stor tillgång på drogen i Skaraborg som nu. Sedan kan man givetvis spekulera i orsaken, fortsätter Sundblad.

Men som i alla sammanhang av den här typen styr tillgång och efterfrågan. Och den är stor i båda led.

Ni har gjort ett antal tillslag mot ligor?

– Håller man koll på distributörerna får man också information om de som missbrukar. Vi har avslöjat många den vägen, konstaterar Peter Sundblad.

Efter vad jag förstått har ni haft en riktad insats mot narkotikan i västra Skaraborg?

– Det stämmer, det här är en brottstyp där vi själva påverkar statistiken ganska mycket. Nu har vi ökat trycket på det här området och det har gett resultat.

Peter Sundblad menar också att polisen har god hjälp av de uniformerade ordningsvakterna på krogarna.

– De har blivit betydligt bättre på att upptäcka den här typen av missbruk och det har i sin tur hjälpt oss mycket i vårt arbete.

Har kokainmissbruket gått ner i åldrarna?

– Det finns sådana fall, men där är vanligare att vi hittar cannabis och amfetamin.

Sundblad konstaterar också att satsningen mot drogerna kommer att fortsätta.

– Det är visserligen ganska resurskrävande, men vi kommer att fortsätta, så mycket vi orkar och kan.

Finansierar kriminalitet

Narkotikahandeln i Skaraborg finansierar också kriminalitet i storstäderna. Polisen drar en rak linje med försäljningen i området och skjutningarna i storstäderna.

Många gånger rör det sig om konkurrens angående droghandeln.

Även om polisen har slagit till mot två stora leverantörer i Skaraborg har det visat sig att det ständigt dyker upp nya namn beredda att ersätta dem.