Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommer tranorna, då är det vår"

När tranorna kommer till Hornborgasjön, då brukar våren vara nära. I lördags öppnade Trandansen vid Hornborgasjön. Då fanns 365 tranor på plats. – Jag har hört någon säga att tranorna är vårens budbärare och det gillar jag, sa Tore Johansson en av värdarna vid Trandansen.

För dem som letar bland snödrivorna efter vårtecken – här är ett: Trandansen vid Hornborgasjön har öppnat.

I lördags skedde öppningen och Tore Johansson från Skövde Fågelklubb var en av värdarna som guidade besökarna som ville se vårtecknet.

– Öppningen av Trandansen är något försenad. Det skulle ha öppnat förra veckan, men...

Vädret är som det är.

– Ja.

I två plusgrader och med snö på backen var det svårt att hitta några andra vårtecken än de 365 tranor som hade letat sig till Hornborgasjön.

Det är inte så många tranor här än.

– Nej, men för en vecka sedan var det nästan noll. Då var det några enstaka tranor. Nu är det ju några i alla fall. Och nu har man börjat mata dem, så nu kanske det blir lite enklare att hitta hit, berättade Tore Johansson.

En bit till rekordet

Tranrekordet vid Hornborgasjön ligger på 26 000 tranor. Nu fanns det tranor att se, men kanske höll ändå det bistra vädret en del folk hemma från öppningsdagen.

– Så är det säkert. Och det annonseras ju på nätet hur många tranor som är här och jag tror att folk tittar på sånt innan de drar iväg. Fast å andra sidan hade vi folk från Östersund här i dag och det var folk från Göteborg som hade bestämt sedan länge att de skulle åka hit just i dag, sa Tore och fortsatte:

– Jag representerar Skövde Fågelklubb och det finns fler fågelklubbar som hjälps åt att vara guider dagligen under i alla fall tre veckor. Vi är volontärer som hjälper till med det här. Det är skoj.

Har man något man undrar över när det gäller tranor och fåglar, då är det bara att fråga er?

– Ja. Vi kan svara på hur man räknar tranorna och sådana frågor. Vi får försöka svara efter det vi har lärt oss under åren.

Vad är det som lockar så med tranor?

– Ja, du... Det är en bra fråga. Jag är ju född häromkring så jag har ju alltid varit här. Men jag har hört någon säga att de är vårens budbärare och det är bra. Kommer tranorna, då är det vår.