Nej men ho ho ho, vänta lite nu…

Hur kan det bara vara tre veckor kvar till jul? Det var ju nyss början på november och min trettiofemårsdag.

En dag, eller födelsedagshelg, som spenderades i den kungliga hufvudstaden. Som just då var totalt lamslagen på grund av ett kraftigt snöfall. Visst, det kom mycket snö på kort tid, men det var ju komiskt att som tidaholmare, vi som hade mest snö i Sverige två år på raken, komma till storstaden och se detta totala kaos som rådde. Och där vi alla skulle samsas på en icke snöröjd Drottninggatan eller invänta visselpipatjut innan vi fick passera vissa stråk.

Julpytningen var i alla fall i full gång där uppe redan då men jag undrar banne mig om inte Tidaholms alla vackra juleljus som lyser upp vintermörkret nu klår NK:s berömda julskyltfönster. Så fantastiskt mysigt och fint det är i vår stad nu. Längtar att få ta en dag och gå och inhandla juleklapparna i alla våra fina butiker.



Och det är väl just det julen ska handla om. De där ljusen och myset. Men för varje ljus i staken vi tänder desto mer brukar förhoppningarna och förväntningarna på julhelgen öka. Planerna och måstena blir större, värre och övermäktiga. Det ska bakas och kokas, det ska göras massa ”do it yourself-pyssel" och det ska visas upp den ena fantastiska egengjorda adventstaken och den vräkigare granen efter den andra på sociala medier och ge sken av amerikanska disney-idylliska jular i en gigantisk skimrande julekula…och sen där i allt tappas själva julekänslan bort.



För mig, som jobbar inom handeln och stressen är som allra högst nu innan jul och arbetspassen som allra flest och längst, gäller det att ta vara på de små enkla sakerna för att just hitta julefrid. Det lilla enkla som doften av en nyskalad clementin tillsammans med några skumtomtar och ett glas julmust. Den 2 december bestämde jag mig för att det var dags att klä granen och det till 1994 års version av Absolute Christmas. Eller att äta upp bara de godaste bitarna i Aladdin/Paradisasken (och sen ha en halväten ask ståendes under soffbordet fram till påsk) och se något av mina julefilmsmåsten.



Vi modenördar kan nu också drabbas av den totala" jag-måste-hitta-den–perfekta-julaftonsklänningen" för att inte tala om den "än-mer-perfekta-Nyårsklänning-hetsen", som orsakar minst ett magsår, femton par trasiga strumpbyxor, strasshåravfall och ett megahål i plånboken. , trendriktiga räddningen är här! Nu är ”fula” juletröjan, något jag anammat sedan några år tillbaka, hetare än hetast. Så köp dig en jumper med något tokroligt, fulsnyggt julemotiv och matcha enkelt med kjol eller jeans på julaftonens dag och koppla sedan av och svid om till pyjamasbyxa på kvällen. Låt julens huvudfärg – det röda - just vara en röd tråd genom hela storhelgerna, känn och ge kärlek, både till dig själv, nära och kära.

(Och snälla Tomten, låt de där röda lackankelbootsen jag kärat ner mig i ligga under granen...)