Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristna hårdrockarna i XT släpper ny platta

De kristna hårdrockarna i XT är tillbaka. – Det är fortfarande lika inspirerande och roligt att skriva musik, säger gitarristen Björn Stigsson till tidningen. Nu släpper de en ”nygammal” platta.

XT släppte det självbetitlade debutalbumet 1992 och året efter kom "Taxfree". Spåret "The Silent Cry" från den plattan utsågs av Aftonbladet till årets starkaste låt. 1995 hade de nått en tyngre och mer experimentell fas och gav ut "Extended Empire". Skivorna släpptes över hela världen och sålde bra, bland annat i Japan.

Nu är man alltså tillbaka igen, men det finns en tydligt koppling tillbaka till 1990-talet.

– Vi valde ut fyra av de bästa låtarna från de plattorna och gick in i studion igen. Nu har vi gett dem en ny musikalisk ljudbild, berättar gitarristen Björn Stigsson.

Skivbolaget tände på idén och nu finns ”Revived - Standing for Jesus Christ”.

– Jag älskar fortfarande att skriva musik och till sommaren sätter jag och Sonny Larsson oss och ska börja skapa helt nya låtar. Tanken är att den plattan ska komma någon gång under 2020, fortsätter Stigsson.

Rutinerade musiker

När Björn Stigsson, Sonny Larsson, Peter Carlsohn, Danne Tibell och Thomas Weinesjö åter samlas är det en samling hårdrockare med stor rutin. Medlemmarna har ett förflutet i grupper som Leviticus, Jerusalem, Motherlode och Saviour Machine.

Musiken kan närmast beskrivas som tung, melodiös hårdrock.

Hur gick releasepartyt?

– Vi fick väldigt fin respons och nu hoppas vi att det fortsätter så.

Nu är gruppen XT tillbaka.

Läs tillbaka efter 22 år: