Jag frångår nu en - visserligen inte slavisk men ändå en princip - att aldrig återkomma till samma ämne efter varandra. Det är svårt – om inte omöjligt – för mig att hålla denna gång efter kommentarer som:

”Svenska kvinnan borde se hur andra har det och inte fokusera så mycket på millimeterrättvisa.”

”Det är skillnad på kvinnor och män.”

”Kvinnor har fått det bra jämfört med alla.”

***

Just det faktum att man missat vad jag menar beror möjligen på mig, det vill säga min oförmåga att uttrycka mig? Vad är det som denna fråga handlar om? För mig handlar den om allt, vår inställning till jämlikhet, tolerans, fred, frihet samt inte minst utveckling.

Män våldtar. Grabbar bränner bilar. Grabbar kör bil mot döden. IS består av män. På helgerna fylls cellerna av grabbar. Män slår sina fruar. Män får besöksförbud. Män startar krig (med något enstaka undantag). Grabbar slåss på idrottsarenan. Fäder skriker på domaren från läktaren. Grabbar protesterar alltid aggressivt mot domslut.

Är detta ett samhälleligt problem? Är detta en social företeelse? Eller kanske en religiös fråga? Kanske handlar detta om något helt annat?

***

På nyheterna i radion häromdagen hörde jag en kristdemokrat som intervjuades och han (jo, en han) uttryckte sin absolut ärliga mening beträffande ensamkommande barn. Han ansåg att dessa skulle tillbaka till Afghanistan Irak, whereever. Ett beslut är ett beslut, sa han. Fullkomligt ointressant om det är säkert eller inte. Reportern ställde frågan tre gånger, tydligen lite förvånad: ”Så du anser att platser där UD anser att vi svenskar inte kan åka till är det OK att sända ensamkommande barn till?”

Även här vägrade personen i fråga att ändra sig.

Varje politisk rörelse torde ha en värdegrund och denna värdegrund är och borde vara själva essensen i den politik som senare skall följas.

***

Värdegrunden - från yttersta höger (SD) till yttersta vänster (V) - utan att strula in mig i dessa så torde det inte krävas så mycket tankearbete att dra slutsatsen att ett kristdemokratiskt parti borde ha en kristen värdegrund?

Historien om ett barn som föddes i ett stall då han inte blev insläppt i staden för cirka 2000 år sedan, ligger den till grund för detta parti? En kristdemokrat som anser att ensamkommande barn ska sändas åter till krig, systematiska våldtäkter etcetera borde vara innehavare av någon typ av populistiskt rekord.

Var finns nu motvikten till allt? Motvikten är och förblir demokratins viktigaste katalysator: Om alla tycker likadant är något riktigt fel.

***

I måndags intervjuades Sebastian i P1. Han slog sin fru och sina barn och det var såklart synd om honom. Han blev ju slagen av sin pappa. Barnen och frun talades det om i tre sekunder.

Det är detta allting handlar om.

Gör följande tankeexperiment: Ta bort männen från alla påståenden ovan och skriv kvinnorna i stället. Hade vi då talat om att det är ett samhälleligt problem, eller ett religiöst? Troligen hade vi sagt att det var en fråga om genus.

Vi uppfostrar våra barn till vad de blir, oavsett om vi vill eller inte så bär vi ansvar. Alla har vi ett ansvar, mamma, pappa, lärare, företagsledare, kollega, kompis, tjej, kille. Det är dags att fundera på vad som händer, vad som är orsak och vad som är verkan.

Orsak:

Verkan:

Att vara feminist handlar om att se orättvisorna och förstå vilken skada dessa gör på samhället.