Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Jag hoppas på Anna och Nano"

Tidningens recensent har tittat närmare på duellerna i Andra chansen. Här är artisterna han hoppas på.

Det är dags för Andra chansen i årets Melodifestival.

En tävling som varit full av skrällar och där tre tidigare vinnare återfinns i den här duelluppgörelsen. Men även om de inte tog sig till final direkt, så ska man inte underskatta duellerna. Robin Stjernberg tävlade här och tog sedan hem finalen.

Nano och Anna Bergendahl var förhandstippade favoriter under deltävlingen i Scandinavium och många trodde skulle gå direkt till final. Men de två artisterna fick se sig slagna av Wiktoria och Mohombi och får i stället få kämpa för en finalplats i Andra chansen.

Personligen hoppas jag att det går bra – den här G:sonlåten förtjänar en finalplats.

Annars har hon haft en ganska tuff tid bakom sig.

Hon kom in på läkarhögskolan och följde därmed sin pappa i fotspåren. Men samtidigt som sångerskan började blev pappan sjuk och det kombinerat med pressen inför tentorna gjorde att jag fick panikångestattacker.

Utbildningen var dessutom tuffare än Anna trott och det bidrog till att hon inte mådde bra.

Pappa är Annas stora förebild och bästa vän och då blev han inlagd på sjukhus under en längre period. Han fick dottern när han var ganska gammal och det har alltid funnit en rädsla för att han ska gå bort

Bidraget "Asches to Asches" budskap är därför också riktat till henne själv, låten ska peppa. Ljus, värme, hopp och styrka – så skulle man kunna sammanfatta texten i Bergendahls låt till årets Melodifestival.

Och nu är Anna ute i ljuset igen och har lagt problemen bakom sig.

Röstningssystemet förändrades inför årets tävling och tittarna delades in i åtta tittargrupper, sju kopplade till appen och åldersgrupp och en kopplad till telefonröstning. I varje tittargrupp delades poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 ut i deltävlingarna och de bidrag med flest poäng tog sig vidare i tävlingen. Nu väntar ytterligare fyra bidrag i Andra chansen på att ta sig vidare.

Detta system motiverades genom att resultatet skulle bli mer representativt för hela befolkningen, istället för att de yngre tittarna skulle ges all makt.

Men långtifrån alla artister har varit förtjusta i nyordningen och kanske har vi här en av förklaringarna till alla skrällar i årets festival.

Vem hade på förhand exempelvis tippat Malou Prytz i final?

Inte jag.

Nu hoppas jag bara på att Anna Bergendahl, Nano, Lisa Ajax och Arvingarna går vidare.

Finalen går på Friends arena den 9 mars.

Läs Arvingarna önskar ny vinst 26 år senare

Läs Melloduons namn kommer från två skelett

Läs Hans bidrag har kallats för en viltolycka

Läs Euphorias skapare tillbaka i Melodifestivalen

Läs Berts känga till hemstaden

Läs jag möttes av enorm kärlek

Läs G:son behåller rekordet