Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Så går det i Melodifestivalen i Lidköping

Tidningens recensent har lyssnat på de sju låtarna som tävlar i Melodifestivalen i Lidköping på lördagskvällen. Här är hans slutsatser.

Bishara, Lisa Ajax, John Lundvik och kanske Arvingarna.

Där har ni de fyra bidrag som ser ut att göra upp om de två finalplatserna i lördagens Lidköpingskamp.

Lisa Ajax är med för tredje gången och hennes tidigare bidrag kändes ofta skrivna utan den där rätta glöden, men i år har hon tävlingens finaste ballad. Om man tänker på resultatet i Leksand är det osäkert hur det nya röstningssystemet kommer att falla ut för hennes del.

Kanske kan det istället gynna arvingarna som ställer upp med en äkta dansbandsschlager, som säkert tilltalar många av tittarna. Alla de som tyckte att Melodifestivalen var bättre förr.

Å andra sidan vore det en skräll större än Malou Prytz om någon slog ut John Lundvik från en finalplats och han är också oddsbolagens stora favorit. Sedan har också schlagergeneralen Christer Björman adderat 16-årige Bishara till den sista deltävlingen. Och sätter han sitt nummer kan han bli festivalårets stora överraskning.

Sedan har vi den märkliga gruppen Pagan Fury, som ingår i marknadsföringen av ett mobilspel. Här får de en bra annonsplats inför miljonpubliken, bandmedlemmarna är dessutom klädda som karaktärer i filmen "Sagan om ringen".

Men låten...

Nej! De sjunger dessutom om sköldar.

Sedan har vi förstås den verkliga veteranen på plats i Lidköpings Arena. 74-åriga Ann-Louise Hansson tävlar med sin fjortonde festivallåt "Kärleken finns kvar". Ett bidrag som är skrivet av dottern Josefin Glennmark-Bremen och som handlar om saknaden efter Lill-Babs.

Ann-Louise är dessutom den artist som ställt upp flest gånger i det här sammanhanget.

Och miljonpubliken ställer upp vecka efter vecka.

Totalt bänkade sig 2 875 000 tittare framför Melodifestivalens deltävling i Leksand, jämfört med fjolårets 2 818 000 tittare, visar preliminära siffror från MMS. Det man även kan se är att intresset hos personer i åldrarna 20–59 år har ökat jämfört med förra året.

Det händer saker vid sidan om scenen också. Melodifestivalvinnaren Robin Bengtsson ska vara med i Let´s dance, där han enligt uppgift ska tävla tillsammans med fjolårets festivaldeltagare Sigrid Bernson. Med är också Mendez, Lancelot Hedman Graaf, Thomas Ravelli och Magdalena Forsberg.

På torsdagen kom också beskedet att rockgruppen Ammotrack återuppstår. De medverkade i melodifestivalen under våren 2014 och splittrades samma höst. Anledningen var att bandmedlemmarnas livssituationer såg annorlunda ut. Men först är det Lidköping som gäller, där Lisa Ajax alltså framför tävlingens finaste ballad i låten ”Torn”.