Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kul att läsa men det stod inget om Klara

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det är söndag den 8 mars. Jag sitter och skriver efter en kväll i Jönköping med några av mina starka, självständiga kvinnliga vänner. Vi har precis sett premiären av Mia Skäringers föreställning "No more fucks to give" på bio.

En tankeställande, rå och ärlig show i sin egna klass. Jag inte är förvånad över att den blivit "den största svenska humorturnén någonsin med över 300 000 sålda biljetter". Den beskrivningen borde signalera mitt omdöme om filmen.

Det är som förtydligande 8 mars. Det är ingen slump att premiären av denna feministiska show hade premiär på självaste internationella kvinnodagen. En dag som är till för att hylla kvinnor i världen samt uppmärksamma ojämställdhet. Det är många kvinnor i mitt liv som jag hade velat hylla, men det är bara en endaste kvinna som dyker upp i tankarna denna kväll. En kvinna som jag senaste veckan inte kunnat sluta tänka på, detta på grund av en uppmärksammad artikel.

Förra veckan, (v.10) kunde man läsa ett stort reportage i Västgötabladet om de sex begåvade hockeyspelarna från den "gyllene generationen". Var och en av dessa har skapat sig en vardag i nya städer samt hockeylag efter deras tid i modersklubben Tidaholms HF. Som läsare fick man en återblick av deras bragd i TV-pucken 2016, där laget slutade fyra i sin grupp efter en välgjord prestation.

Det är glädjande att läsa om de sex unga, talangfulla ungdomarna från årskullen 2001. Samtidigt som jag läser artikeln med blandade känslor. Skribenten har medvetet eller omedvetet valt att utelämna kanske den mest talangfulla och framgångsrikaste spelarna av dem alla. Hon nämns förvisso i en liten informationsruta längst ner i artikeln, men det går inte att förbigå min irritation i vilket fall. Av alla de andra spelarna i info-rutan är hon den enda av dessa som hör till samma generation som huvudpersonerna i artikeln. Hon har dessutom inte bara deltagit i TV-pucken som även de andra sex ovannämnda gjort, utan hon vann hela turneringen. En bragd som i mina ögon förtjänar att hyllas betydligt mer än en fjärde plats.

Det är nog fler än jag som tycker det är fel att utelämna en av totalt sju spelare i ett reportage såsom detta. Ännu mer felaktigt blir det när den utelämnade är den enda som faktiskt är kvinna. En person jag har sett upp till större delen av mitt liv. En stark, vacker kvinna och fantastisk vän. Hon förtjänar att hyllas till skyarna, inte att leva i skuggan av andras rampljus.

Beata Bergman

Svar direkt: Vad synd att du uppfattade artikeln så negativt, Det var absolut inte vår avsikt att på något sätt förringa Klara Nyström och de framgångar hon rönt på hockeyrinken.

Bakgrunden till artikeln var bilden på de sex, som gav tanken hur gick det sedan. Det var utifrån bilden artikeln växte, och utifrån den vi utgick. Även Klara fanns med i våra tankar, men tanken har varit att göra en egen uppföljare med henne vid ett senare tillfälle.

Generellt är vårt uppdrag att hitta berättelser vare sig det gäller tjej- som killidrott. Damerna i Fröjereds IF och Skara HF är två av lagen som vi bevakar allra mest. Och längdskidåkaren Johanna Hagström. Eller Skaratjejen Amanda Ahlm som spelade junior-VM i ishockey runt nyår. Eller….

Sporten genom Börje Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel