Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur- och fritid vill inte ansvara för Idrottshallen

När den nya fullmåttshallen vid Rosenbergsskolan står klar får kultur- och fritidsnämnden ökade kostnader. Nu tar nämnden ett ovanligt grepp för att försöka få sin budget i balans: hyresavtalet rörande Idrottshallen sägs upp från och med 2021.

Samtliga nämnder i Tidaholms kommun behöver anpassa sina verksamheter till den rådande ekonomiska verkligheten. Kultur- och fritidsnämnden tvingas till stora besparingar under de kommande åren.

Under 2019 hade nämnden en budget på strax under 33 miljoner kronor. Budgeten för 2020 ökas med 0,7 procent till strax över 33 miljoner och under 2021 beräknas budgeten öka med ytterligare 0,7 procent till 33 450 000 kronor. Under 2021 kommer samtidigt kultur- och fritidsnämnden få ökade kostnader då den nya fullmåttshallen vid Rosenbergsskolan står klar.

– Vi får en uppräkningen på 0,7 procent de två kommande åren och då tillkommer hallen utan att nämnden kompenseras för det. Uppräkningen i budgeten kommer inte täcka löneökningarna. Det är ett av de stora dilemman som nämnden ställs inför. Några nya investeringar är inte görbara under de kommande åren, konstaterar kultur- och fritidsförvaltningens chef, Pema Malmgren.

Malmgren säger också att det inte finns något utrymme för en höjd ambitionsnivå i nämnden. Och som en del i anpassningen av verksamheten har nämnden beslutat att säga upp hyresavtalet för Idrottshallen till 2021, vilket gör att nämnden sparar drygt 1,6 miljoner kronor.

– Det är väldigt tydligt när man läser kommunens budget att det inte finns något utrymme för höjd ambitionsnivå någonstans. Vi måste försöka upprätthålla den ambitionsnivå vi har, men vi kan inte höja den. Det har kultur- och fritidsnämnden tagit fasta på och resonemanget är att man får en ny hall, då måste man också göra sig av med en hall, säger Pema Malmgren.

– Vi har två fullmåttshallar och nu får vi en tredje när hallen vid Rosenberg står klar. Idrottshallen är ingen fullmåttshall. Det är den vi släpper, konstaterar nämndens ordförande, Bengt Karlsson (S).

I dagsläget har Rudbecksgymnasiet sina idrottslektioner i Idrottshallen.

Hur kommer det bli med Rudbecksgymnasiets lektioner framöver?

– Vi säger upp hyresavtalet och lämnar tillbaka hallen till samhällsbyggnadsnämnden. Hur det blir framöver får hanteras mellan skolan och samhällsbyggnad, säger Karlsson.

Kommer hallen vara öppen att hyra för allmänheten och föreningar?

– Det får vi se hur samhällsbyggnad väljer att ha det. Det vet vi inte. Det är en senare fråga, säger ordföranden.