Under den internationella kvinnodagen kunde besökarna på shoppingcentret Elins Esplanad prata med kvinnor från de flesta uniformsyrkena i Skaraborg.

Polisen, Räddningstjänsten, Tullverket, Skaraborgs sjukhus, Kriminalvården och Försvarsmakten fanns representerade för att svara på frågor om hur det är att jobba inom dessa organisationer och myndigheter.

– Försvarsmakten har tidigare år uppmärksammat den här dagen. I år försöker vi sätta ett lite bredare perspektiv med temat Kvinnor i uniform, säger Pontus Erlandsson som är rekryteringskoordinator på Skaraborgs Regemente.

Det var Försvarsmakten som stod bakom arrangemanget. Evenemanget var en del i uppstarten av ett eventuellt fördjupat samarbete där de involverade organisationerna gemensamt tittar på fördelarna med en samordnad rekrytering. Tidigare under dagen besökte man även Högskolan i Skövde.

– Vi hoppas uppnå en större öppenhet mot allmänheten. Det ska inte behöva vara en olyckshändelse för att träffa personal från Polisen eller Räddningstjänsten.

En av de kvinnor i uniform som fanns på plats var Ann-Sofie Elghag, tulltjänsteman från Tullverkets Kompetenscentral Göteborg som bevakar området från Halmstad upp till Svinesund, Idre och österut. Man kontrollerar flygplatser, hamnar och biltrafiken där man även gör rattfyllerikontroller.

– I vårt yrke måste vi ha medarbetare av båda könen. Vid till exempel personvisitationer får inte en man visitera en kvinna. Eftersom vi möter alla typer av människor så är också personal med blandad bakgrund och etnicitet en stor fördel, säger Ann-Sofie Elghag.

Bland besökarna fanns Jonathan Norlander och Alexis Högman som pratade polisfrågor med Sara Sandblom från polisen i Lidköping.

– Vi vill gärna bli poliser när vi blir vuxna, kanske blir vi kollegor, säger Jonathan och Alexis.

– Inom polisen vill vi gärna prata med allmänheten och visa att det också går precis lika bra att vara kvinna i detta yrke, säger Sara Sandblom.