Men långt ifrån alla gillar riktigt otäck film. Kanske främst för att det helt enkelt är för otäckt.

Det hjälper liksom inte att intala sig själv att det inte är på riktigt. Yxmördare, psykopatclowner och djävulsbesatta barn är läskiga även om det ”bara” är film.

Vi fegisar har just nu en ganska tuff biomånad. Vi har till och med haft ganska tuffa bioår.

Klassikern Halloween (med den något mindre klatschiga svenska titeln Alla helgons blodiga natt) från 1978 har nu fått sin tionde uppföljare, som utspelar sig 40 år efter händelserna i den första filmen.

Bild 1 av 5

Foto Ryan Green

Läs även: Börja bland stjärnorna

Trots att nya Halloween har fått ganska blandade recensioner pratas det om att skräck återigen har tagit plats i filmens finrum. Hereditary, en av sommarens stora snackisar i genren, spås Oscarsframgångar. Get Out från året därpå knep statyetten för bästa originalmanus.

Det är med andra ord svårt att helt och hållet undvika skräckfilm om man vill hänga med i snacket. Därför har jag samlat några tips till alla oss som vill komma i rätt Halloween-­‐stämning, men som gärna slipper sömnproblem och vanföreställningar (två mer eller mindre vanliga biverkningar av skräckfilm). Nu har du några filmer att föreslå på Halloweenfesten utan att helt ta död på atmosfären.