Mullsjöbon dömdes till livstids fängelse i maj förra året för att ha mördat ett äldre par i Mantorp. Göta hovrätt fastställde sedan livstidsdomen i juli.

Mullsjöbon har hela tiden förnekat att han bragt det äldre paret om livet – tills han erkände för tidningen Expressen i slutet av förra året:

”Sen hovrätten har jag mer eller mindre erkänt mig skyldig. Så jag har insett vidden av mitt brott, men jag håller fortfarande på och mentalt reder ut vad som hände i Mantorp”, uppgav han i ett brev för tidningens reportrar.

I ett dokument från Kriminalvården som Expressen nu tagit del av framkommer det att Mullsjöbon gärna vill sitta kvar på Kumla-anstalten där han har utretts, men på grund av hans beteende kommer han förflyttas till Norrtäljeanstalten till en avdelningen för ”särskilt resurskrävande intagna”.

Mullsjöbon bedöms vara placerad på en avdelning med ”hög kompetens avseende psykisk ohälsa samt hög personaltäthet”, fortsätter Expressen.

En utredning visar att risken för rymning eller fritagning bedöms vara hög, samma sak gäller risken för att han använder sig av hot eller våld och att han gör sig skyldig till ”allvarlig misskötsamt eller annan kriminalitet”.

Riksmottagningens läkare har också varnat anstaltspersonalen för Mullsjömördarens beteende inför omplaceringen.

”Av utredningen framgår även att det föreligger en psykiatrisk problematik samt att personal bör vara observant på förändringar i XX:s beteende och sinnesstämning för att kunna uppmärksamma tecken på våldsamma tankemönster”, framkommer det i dokumentet.

Tidningen har tidigare skrivit om Mullsjöbons erkännande. Anhöriga till offren har blivit underrättade om de uppgifter som 25-åringen har lämnat över till polisen. Även om det inte påverkar domen – då mannen redan är dömd för morden – kan det ha betydelse för de anhöriga, menar Gunilla Broman som varit polisens spaningsledare i Mantorp-fallet.

– Han berättade att han var en ensam gärningsman, vilket allt tydde på i förundersökningen men nu blev det mer bekräftat. Och att offren var slumpvis utvalda enligt hans uppfattning, säger Gunilla Broman.