Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läng väntan på knä- och höftoperation - nu görs upphandling

Väntetiden är lång för den som behöver en knä- eller höftoperation. Regionen ska nu upphandla externa leverantörer av denna proteskirurgi, då man inte tror att de egna sjukhusen kan öka sin produktion.

För patienter som behöver knä- eller höftproteser har väntetiden på operation blivit allt längre i Västra Götalandsregionen de senaste åren. I våras hade 460 personer väntat mer än 90 dagar på operation, vilket är maxtiden enligt vårdgarantin.

Nu har Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutat om en upphandling av externa leverantörer inom proteskirurgi av knä och höft. Regionen har idag inget eget avtal kring detta, utan använder andra regioners avtal. Antalet operationer som kan fås till på detta sätt räcker inte.

Upphandlingen görs då man på koncernkontoret bedömer att det inte är möjligt att utöka produktionen på de egna sjukhusen i någon större skala de närmaste åren.