Sebastian Braun är sångare i bandet Jeremiah Story och skriver låtarna med texter som kommer från en vilja att leverera något viktigt.

– Jag gillar att skriva låtar som betyder något. Då sjunger jag bättre, säger Sebastian.

På Cancergalan i augusti i år kommer bandet att framföra låten Touched by a butterfly offentligt för allra första gången. Sebastians text har hämtat hjärta och själ från sambon Ellinors förlust av sin mamma, som gick bort i cancer 2009.

Sebastian beskriver hur Ellinor ser hjärtformade stenar när hon går i skogen. De är som ett budskap från mamman. Stenarna fotograferas och läggs ut på Instagram. Tillsammans med fjärilar, som Ellinors mamma tyckte om, blir stenarna till en tröst och ett budskap.

I Sebastians låtskrivarhänder har det blivit till textrader som: ”I see stones on my path shaped like hearts, did you put them there as a message from the stars?”

– Jag vill få fram att de som vi har förlorat lever kvar i minnet. Och samtidigt får vi en påminnelse om att vi ska ta hand om varandra - umgås mer med dem som vi tycker om. Det finns ett ljus i det här också, säger Sebastian.

Även om han skriver texter och grundmelodier är övriga medlemmar i bandet - Martin Markström, Robin Claesson, Erik Johansson och Daniel Larsson - i allra högsta grad delaktiga i det som blir den färdiga låten.

– Alla våra låtar har ett tema som vi står för, säger Martin.

Tidigare i år släppte bandet ”A Sweet Facade” på Spotify.

– Den handlar om att vara sig själv. Jag tror att det kan vara svårt för många idag, menar Sebastian.

Ett annat viktigt budskap finns i Djupa spår.

– När jag skrev den låten ville jag ge ett budskap till dem som blir mobbade, och dem som mobbar, berättar Sebastian som här har hämtat upplevelser från både sig själv och andra i sitt textskrivande.

Under den närmaste tiden spelar Jeremiah Story in ytterligare en låt. Den har titeln A New Tomorrow. Även här beskriver Sebastian att han vill ge stöd och tröst.

– Den handlar om ångest och depression, men jag har velat ge känslan av hur det kan vara att vakna upp en dag och må bra igen.

Bandet ser fram emot att ställa sig på Cancergalans scen i Folkets park den 18 augusti. Lite nervöst är det också.

– Det här är första gången som vi framför en sån här låt inför publik. Det kan vara så att en del av dem som är där får en extra stark känsla.

Läs mer: Hör hyllningslåten till Ica Nära i Floby

Cancergalans dragplåster är spikat

Doggelito klar för cancergalan

Hon vann talangjakten