Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bevara inte en skola för att hålla landsbygden levande

Sandhems skola blir av allt att döma kvar. Förhoppningsvis är det rätt beslut. En skola ska inte bevaras av landsbygdspolitiska skäl.

Utredningen om framtiden för Sandhems skola är skoningslös. Bakom den står barn- och utbildningschefen, verksamhetschefen och rektorn. Direktivet är att en snar avveckling – av förskoleklass, grundskola och fritids – är det bästa ur såväl elevperspektiv som ett ekonomiskt perspektiv.

En nedläggning skulle spara 2,5 miljoner om året för barn- och utbildningsnämnden men bara 1,4 miljoner för kommunen som helhet. Det beror på att man blir stående kvar med lokalkostnader. Får man in nya hyresgäster blir besparingen större. Kommunen bör också ha i åtanke att lokalerna är i dåligt skick. För eller senare kommer en smocka i form av renoveringskostnader om skolan ska kunna drivas vidare.

Sandhems skola har i dag ett drygt 30-tal elever i fyra årskurser (F–3). Det finns en risk att elevers resultat blir sämre i så små grupper, det kan vara svårt att hitta lärare och det finns små möjligheter för anställda att hitta kollegialt samarbete. Dessutom tyder allt på att elevunderlaget kommer att minska ytterligare.

Barn- och utbildningsnämnden var inte beredd att gå till beslut utan efterlyste yttranden från de lokala partigrupperna och ett antal nämnder. Socialdemokraterna gick på tisdagen ut med att partiet bestämt sig för att inte stödja nedläggning av skolan. KD och C har fattat samma beslut, men de fyra styrande partierna är inte eniga. Liberalerna vill lägga ned skolan. Dock finns ändå en solid majoritet för att behålla den – M stöder inte nedläggning.

Kommunstyrelsens ordförande Linda Danielsson (S), själv Sandhemsbo, berättar för ledarsidan att möjliga konsekvenser för Sandhem – som utflyttning och påverkade huspriser – vägde tungt i S-gruppen.

– Den dag barnen i Sandhem inte får den utbildning de har rätt till kan vi behöva göra ett omtag. Där är vi inte i dagsläget och dit hoppas jag att vi inte kommer, säger hon.

Vid en nedläggning skulle eleverna placeras i skolor i Mullsjö. Dit och hem ordnar kommunen skolskjuts. Till och från fritidshem måste dock vårdnadshavare skjutsa, vilket innebär att alla som jobbpendlar till Falköping och Tidaholm måste köra åt fel håll. Linda Danielsson uppger att runt 200 personer i Mullsjö kommun, varav de flesta bor i Sandhem, pendlar åt det hållet. Väljer man att behålla fritidshemmet i Sandhem kan man bara räkna in omkring halva besparingen.

En skola tillhör de starkaste symboler som finns för att en landsbygd lever. Skolor ska dock inte vara instrument för landsbygdspolitik. Det viktigaste för Sandhems attraktivitet är att barnen garanteras en bra skolgång – inte att skolgången sker just i Sandhem. Att behålla en skola och ta risker med undervisningskvaliteten är att göra orten en björntjänst.

Trots ett fortsatt vikande elevunderlag verkar en majoritet av politikerna säkra på att Sandhems skola kan fortsätta hålla samma kvalitet som skolorna i Mullsjö. Det är bara att hoppas att de har rätt.

Den dag resultaten försämras eller man står utan behöriga lärare är skadan redan skedd.