Annons
Vidare till vastgotabladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Därför måste Linda Danielsson (S) lämna sin post

Linda Danielsson (S) nekas ansvarsfrihet av kommunrevisorerna i Mullsjö. Det är en svart dag för skattebetalarna.

19,2 miljoner kronor. Det är glappet upp till svarta siffror i Mullsjö kommun, kunde tidningen berätta under onsdagen (6/5). 2019 års arbete att vända den tuffa situationen får nu underkänt av kommunrevisorerna som föreslår att neka kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

Att nekas ansvarsfrihet av kommunrevisorer sker med jämna mellanrum i Sverige. På senare år har liknande skett i Överkalix, Sigtuna och Perstorp. Men i inget av de fallen gäller det att, som i Mullsjö, kommunen har brutit mot lagkravet på god ekonomisk hushållning.

Enkelt sagt stipulerar kommunallagen att en kommun som går med underskott får tre år på sig att rätta till det. Det tredje året ska budgeten vara i balans, annars bryter kommunen mot lagen. Räkenskapsåret 2019 var dock tredje året i rad som Mullsjö gick med underskott.

Det är på ett sätt en formell klausul som nu triggas. Ingen självrespekterande revisor kan göra något annat än att neka ansvarsfrihet när en kommunal budget inte går ihop för tredje gången på lika många år.

På ett annat sätt är det ett brännande underkännande av Mullsjöstyrets arbete de senaste åren. Vad är det som inte gått fram till den politiska ledningen? Och vad har den valt att förändra?

Tidningen har sedan i höstas granskat det stålbad som Mullsjö står inför, och visat på betydande brister i arbetet med att vända budgeten. Det senaste bakslaget kom i slutet av februari när tre miljoner kronor i okända utgifter dök upp i socialnämnden.

Frågan är vad som nu sker rent juridiskt. Enligt lagen kan balanskravet rundas om det finns synnerliga skäl, exempelvis stora omstruktureringskostnader för att komma i balans. Men skälen ska enligt SKR vara ”mycket speciella” och ett avsteg från lagen bör vara ”mycket väl motiverade”.

Att effektivisera verksamheten räknas inte dit, vilket sjunkande skatteintäkter och minskad befolkning inte heller gör. Lagen kanske måste förändras i takt med att fler kommuner och regioner kämpar ekonomiskt, men så ser lagutrymmet ut i dag.

Politiskt är det desto klarare: Kommunstyrelsens ordförande Linda Danielsson (S) måste lämna sin post. Det här är inte första gången som Danielssons ledarskap skadar Mullsjö.

När förra årsberättelsen lades fram riktades skarp kritik för bristande uppföljning och bristande styrning och intern kontroll, både vad gäller ekonomin och verksamheten som sådan (JP, 17/5-19). Lägg därtill hur kommunens ekonomi utvecklats sedan Danielsson tog över ordförandeklubban i valet 2014.

Nämndernas avvikelse från budget gick från 2,6 miljoner i överskott till 21,6 miljoner i underskott. Kommunens överskott på 9 miljoner för fem år sedan var 2018 ett underskott på 8,5 miljoner. Kommunkoncernen vände ett positivt resultat på 9,2 miljoner till minus 7,4 miljoner.

Det ska sägas att en kommun inte är en person. Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet samarbetar med Danielsson sedan 2018 för att styra kommunen. Även dessa politiska företrädare behöver svara på vad som gjorts och inte gjorts för att vända på skutan. Och Moderaterna verkar ha ställt sig bakom kommunstyrelsens svar till revisorerna, vilket betyder att en majoritet i fullmäktige kan bevilja ansvarsfrihet i strid med rekommendation.

Sannolikt är Mullsjö ett pilotfall inom svensk offentlig sektor. En kommun kan inte gå i konkurs, varför svenska kommunobligationer utomlands anses vara riskfria och skämtsamt brukar sägas ha sin primära marknad bland japanska hemmafruar.

Men med vikande konjunktur, skenande kostnader för äldreomsorg, arbetslöshet och integration samt ett vikande skatteunderlag kommer fler svenska kommuner på fallrepet att behöva räddas. Ekonomer har varnat för en kommunal kris i åratal och krävt betydligt större statliga insatser.

Det är som alltid skattebetalarna som får lida mest av undermålig kommunal politik. Det här är en svart dag, främst för Mullsjös invånare men till del också för svensk offentlig sektor. Nu blir det långsiktiga arbetet att reformera ekonomin än viktigare. Kommuner ska inte kunna köras i botten innan något förändras.